Od Ameriky až po Indii. Úmrtí Novotné bylo jednou z nejdůležitějších zpráv na světě

- Jan Havlovic

Rána z čistého nebe. Zpráva o úmrtí wimbledonské šampionky Jany Novotné se šířila velmi rychle a neunikla ani tak velkým mediálním gigantů, jako jsou BBC či CNN, které zařadily tuto zprávu na svou hlavní stránku. I to vypovídá o tom, jak uznávanou osobou Jana Novotná byla.

O její vážné nemoci věděli jen nejbližší. Veřejnost o ničem podobném neměla ani tušení. Možná také proto zpráva o úmrtí wimbledonské šampionky z roku 1998 tolik šokovala. Nejenom na českém internetu se však stala zprávou číslo jedna.

Fenomén sociálních sítí nám napomáhá k šíření informací, což v tomto případě splnil na sto procent. Během několik minut se informace o úmrtí Jany Novotné rozšířila jak na Facebooku i Twitteru. Pozadu nezůstala ani zahraniční média. BBC, CNN či New York Times zařadily tuto aktualitu na svých webových stránkách na první stranu, kam se dostávají pouze zprávy světových měřítek. Zprávu otiskla také zahraniční média v Asii, například v Indii. 

Podobně velký ohlas měla ve světě zpráva o úmrtí Václava Havla na konci roku 2011. Tehdy tuto zprávu rovněž otiskla velká světová média.

Odkaz Jany Novotné skutečně dosahuje světových měřítek. Ve své tenisové kariéře si získala srdce nejednoho fanouška, kteří na ni nezapomněli ani v její poslední den. Na adresu usměvavé wimbledonské šampionky posílaly kondolence české i světové tenisové hvězdy. Mezi nimi nechyběly Martina Navrátilová či Petra Kvitová (více ZDE).

Český tenis opustila jedna z jeho velkých osobnostní. Čest její památce!

"Her star will always shine brightly."

Tributes have been paid to former Wimbledon champion Jana Novotna who has died at the age of 49.https://t.co/OWRmwvMgZ8 pic.twitter.com/ZKcGi3dYP8

— BBC Sport (@BBCSport) 20. listopadu 2017