WTA

Tenisový svět truchlí. Vzpomínám na naše objetí a slzy ve Wimbledonu, smutní Kvitová

- Jan Havlovic

Zpráva o úmrtí Jany Novotné zasáhla nejenom české fanoušky, nýbrž celý tenisový svět. Známé osobnosti bílého sportu vzpomínají na věčně usměvavou hráčku, která v pondělí dopoledne prohrála dlouhý boj s rakovinou. „Vzpomínám si na naše objetí a slzy štěstí ve Wimbledonu. Budeš nám chybět,“ napsala Petra Kvitová v emotivním příspěvku.

Tenisová kariéra Jany Novotné je vskutku inspirativní. Wimbledonské finále pro ni bylo skoro zakleté. Dvakrát opouštěla centrální kurt ve Wimbledonu jako poražená se slzami v očích. Nevzdala se a vrátila se ještě silnější! V závěru své kariéry tak na kýžený wimbledonský titul skutečně dosáhla.

Její emotivní příběh zasáhl snad každého tenisového fanouška po celém světě. Není tak divu, že se zpráva o úmrtí slavné české tenistky okamžitě objevila na skoro všech předních světových médiích.

K truchlení se přidaly také současné nebo bývalé hvězdy bílého sportu. „Jana byla skutečný přítel a neskutečná osobnost,“ vzpomíná Martina Navrátilová na svou kamarádku. „Byla pro mě velkou inspirací,“ napsala Karolína Plíšková na svůj twitterový účet.

Se zármutkem vzpomíná na bývalou světovou dvojku také Petra Kvitová, dvojnásobná wimbledonská šampionka. „Dnes jsme bohužel ztratili báječnou osobu. Vzpomínám si na naše objetí a slzy štěstí ve Wimbledonu,“ zavzpomínala Kvitová na oslavu svého premiérového titulu v All England Clubu.

K Janě Novotné měla blízko také bývalá francouzská tenistka Marion Bartoliová, kterou Novotná vedla jako trenérka. „Měla jsem to štěstí, že jsem s tebou mohla sdílet na kurtu některé krásné momenty. Tvé rady mi neskutečně pomohly. Nikdy na tebe nezapomeneme,“ konduluje Bartoliová. Novotná dopomohla Francouzce k jejímu jedinému wimbledonskému titulu, který získala v roce 2013.

„Navždy budeš mou hrdinkou z dětství! Odcházíš příliš brzo,“ zavzpomínala Iveta Benešová na sociální síti.