Jano, jednou ten Wimbledon vyhraješ! slyšela Novotná od vévodkyně. Měla pravdu

- Jan Havlovic

Český tenis v úterý opustila jedna z jeho největších osobností. Jana Novotná prohrála dlouhý boj s rakovinou. Ve své kariéře toho dokázala usměvavá tenistka opravdu mnoho, včetně wimbledonského titulu. Právě s triumfem z posvátné trávy v All England Clubu se pojí zajímavý příběh. Novotná ve wimbledonském finále dvakrát neuspěla. Nevzdala se a svou píli stupňovala. Dočkala se v roce 1998, rok před koncem kariéry, kdy slavnou trofej pozvedla nad hlavu.

Porážky ke sportu patří a kdo chce být úspěšný, musí se z nich poučit. Tato otřepaná fráze ve sportu platí, v tenisu jakbysmet. Názorným příkladem byla právě Jana Novotná, která ve své bohaté kariéře musela skousnout několik bolestivých porážek. Až v závěru své kariéry se dočkala kýžené trofeje.

Právě Wimbledon je posvátným turnajem, na kterém chce uspět každý. Cesta k blyštivé trofeji je však v mnoha případech opravdu trnitá, o čemž se přesvědčila také Novotná.

Bývalá světová dvojka získala ve své kariéře hned 24 singlových titulů na okruhu WTA. Svůj nejlepší tenis však předváděla především na wimbledonských dvorcích. Již při své první finálové účasti ve slavném All England Clubu byla tenistka z Brna titulu velmi blízko. Nadějné vedení 4:1, 40:15 v rozhodujícím setu však neudržela.

Zklamání Novotné bylo tak velké, že se při slavnostním ceremoniálu rozplakala vévodkyni z Kentu na rameni. Ta se zachovala šarmantně a českou tenistku utěšovala, že jednou wimbledonskou mísu určitě vyhraje. A měla pravdu.

V roce 1997 to sice ještě nebylo, neboť Novotná ztratila i další finálovou bitvu, tentokrát se Švýcarkou Hingisovou. Do třetice všeho dobrého to Novotné vyšlo! Francouzku Nathalii Tauziatovou porazila po setech 6:4, 7:6. Po vítězném míčků poklekla na wimbledonskou trávu a štěstím se rozplakala. Při slavnostním ceremoniálu obdržela Novotná slavnou trofej z rukou vévodkyně z Kentu. Tentokrát už česká tenistka stála na centrálním dvorci ve Wimbledonu jako šampionka! 

Na posvátné kurty v All England Clubu vzpomínala Novotná jen v tom nejlepším. Kromě singlového titulu zde totiž vybojovala hned čtyři trofeje ve čtyřhře a jednu ve smíšené čtyřhře.