Oslnil Británii, teď hraje v Česku! Wimbledonský hrdina Willis si zahraje ve Valašském Meziříčí

- Jan Vojkůvka

Jeho kariéra spíš stagnovala, pomalu ztrácel žebříček, a pak... Marcus Willis se v roce 2016 stal wimbledonskou senzací. Na posvátném anglickém pažitu šokoval postupem z kvalifikace až do druhého kola, ve kterém prohrál s Rogerem Federerem. Teď se britský tenista představí českému publiku ve Valašském Meziříčí.

Sedmadvacetiletý Willis se po odhlášení několika hráčů dokonce dostal na pozici pro nasazené hráče a na halovém turnaji by mohl být dokonce nasazenou čtyřkou. Kromě účasti ve Valašském Meziříčí na podniku dotovaném 15 000 americkými dolary, by se měl Willis představit i další týden na futuru v Praze.

Aktuálně 520. hráč světa se po propadu žebříčkem v minulé sezoně zjevil ve Wimbledonu jako blesk z čistého nebe. V národní kvalifikaci si nečekaně vybojoval místo v grandslamové kvalifikaci, z níž nakonec prošel až do hlavní soutěže a svůj úspěch korunoval vítězstvím nad Ricardasem Berankisem.

To se psal rok 2016. Willis se ze dne na den stal celebritou. Novináři toužili po rozhovoru s hráčem, který přes všechny předpoklady dokázal okouzlit celou Británii.

V této sezoně se Willis opět představil ve wimbledonské kvalifikaci, ale tentokrát neprošel skrz finálové kolo. Napsal ovšem jinou kapitolu svého neuvěřitelného příběhu. Tou byla deblová senzace.

Pro soutěž ve čtyřhře se spojil se svým krajanem Jayem Clarkem a přes všechna očekávání se prakticky neznámá domácí dvojice prokousala po výhře 3:2 na sety do druhého kola, ve kterém navíc Willis s Clarkem senzačně porazili francouzské favority a bývalé světové jedničky Pierra-Huguese Herberta a Nicolase Mahuta. A znovu udolali soupeře po výsledku 3:2 na sety.

Do čtvrtfinále však Willis nepostoupil. V osmifinále byl nad jeho a Clarkeovy síly rakousko-chorvatský pár Marach, Pavič.

A tento týden se držitel devíti titulů z okruhu ITF Pro Circuit představí i českému publiku.