Ve věku 49 let zemřela wimbledonská šampionka Jana Novotná

- Jan Vojkůvka

Český tenis zasáhla v pondělí ráno smutná zpráva. Ve věku pouhých 49 let zemřela na rakovinu bývalá světová dvojka a wimbledonská šampionka Jana Novotná. O úmrtí dvanáctinásobné deblové grandslamové vítězky informovala její rodina.

Tenis milovala, byla mu zcela oddána a ani po konci úspěšné a bohaté kariéry se nemohla s tenisovými dvorci úplně rozloučit. Byla spolukomentátorkou BBC, hrála exhibiční zápasy na grandslamech včetně nejoblíbenějšího Wimbledonu, kde v roce 1993 oplakala prohrané finále se Steffi Grafovou a o pět let později se dočkala vysněného triumfu.

„Jana byla každému, kdo měl příležitost ji znát, inspirací na kurtu i mimo něj. Její hvězda bude vždy zářit v dějinách WTA. Naše upřímná soustrast a myšlenky jsou s její rodinou,“ řekl výkonný ředitel WTA Steve Simon. Web WTA rovněž potvrdil, že bývalá česká tenistka podlehla rakovině.

Jana Novotná vystoupala během své kariéry na druhé místo v žebříčku dvouhry a ve čtyřhře byla v roce 1997 korunována dokonce světovou jedničkou. Patřila k nejvýraznějším tenisovým osobnostem devadesátých let. Kromě wimbledonského titulu z roku 1998 přidala na své konto ve dvouhře také finále z Australian Open 1991. Celkově byla držitelkou 24 turnajových titulů.

V oblíbené čtyřhře se jí dařilo ještě více, když vybojovala 12 grandslamových titulů, z toho čtyři ve Wimbledonu. Celkem získala 76 deblových trofejí.

Novotná byla pravidelnou československou a českou reprezentantkou. Na olympijských hrách v Soulu v roce 1988 vybojovala po boku Heleny Sukové stříbrnou medaili. Ještě více se jí dařilo o osm let později v Atlantě, kde získala bronzovou medaili ve čtyřhře a opět stříbro ve čtyřhře, když znovu spojila své síly se Sukovou.

Svou profesionální kariéru Novotná ukončila v roce 1999. Roku 2005 byla uvedena do tenisové Síně slávy. Kromě již zmíněných tenisových aktivit se pokusila svými zkušenostmi a znalostmi pomoci i dalším hráčkám na okruhu WTA. Krátce trénovala Francouzku Marion Bartoliovou a dva roky spolupracovala s Barborou Krejčíkovou.