Turnaj mistrů: Goffin porazil Thiema a postupuje do semifinále

- Jan Vojkůvka

Londýnskou O2 Arenu čeká poslední hrací den v základních skupinách. Poté, co ze skupiny Borise Beckera prošli do semifinále Roger Federer a Jack Sock, zbýval ještě dořešit poslední otazník skupiny Petea Samprase. Grigora Dimitrova doplní ve vyřazovacích bojích Belgičan David Goffin, který si ve dvou setech poradil s Rakušanem Dominicem Thiemem.

Goffin slaví postup do semifinále
Nejdůležitější zápas pátečního programu Turnaje mistrů přišel již v průběhu odpoledne. O poslední postupové místo se střetli čtvrtý hráč světa Dominic Thiem a světová osmička David Goffin. Svůj premiérový postup do semifinále závěrečného turnaje letošní sezony slaví Goffin, který porazil favorizovaného soupeře za 72 minut po setech 6:4, 6:1.

Do důležitého klání přitom vstoupil lépe rakouský tenista, který si na začátku duelu vypracoval vedení 3:0. Goffin se však z nepovedeného startu dokázal oklepat a srovnal stav. Záhy Belgičan prolomil podání svého soupeře znovu a vypracovaný náskok již nepustil. Druhá sada již byla v režii šestadvacetiletého Goffina, který po hladké dvousetového výhře slaví premiérový postup do semifinále Turnaje mistrů. 

Do sobotního semifinále postupuje Goffin z druhého místa, a tak v boji o finálovou účast vyzve Rogera Federera, vítěze skupiny Borise Beckera. 

Dimitrov přidal třetí výhru
Bulhar Grigor Dimitrov (6.) míří do semifinále Turnaje mistrů s bilancí tří výher. Bulharský tenista měl již před pátečním duelu jistý postup, nicméně nic nevypustil. Světová desítka v závěrečném utkání základní skupiny smetl Pablo Carreňu-Bustu (10.) za 62 minut po setech dvakrát 6:1.

Bulharská tenisová jednička vyzve v sobotním semifinálovém souboji Američana Jacka Socka (9.), který obsadil ve skupině Borise Beckera druhé místo za Rogerem Federerem.

Soares s Murraym postupují do semifinále
Bruno Soares a Jamie Murray postupují do semifinále Turnaje mistrů. Brazilsko-britská dvojice na závěr skupinové fáze porazili již jistý postupující pár Kubot, Melo po setech 6:2, 6:4. Soares s Murraym dokonce postupují z první místa, a tak v sobotním semifinále vyzvou dvojici Kontinen, Peers.

Marach s Pavičem slaví první výhru
Oliver Marach s Mate Pavičem naskočili do skupiny Woodbridge/Woodforde až na poslední duel, když nahradili pár Dodig, Grannolers. Rakousko-chorvatský pár však v úvodním duelu pátečního programu porazil favorizované bratry Bryanovy po setech dvakrát 6:4 a za bojovali i o účast v semifinále. Po večerní výhře Bruno Soarese a Jamieho Murray je však jasné, že se do vyřazovacích bojů nedostanou. 

Dvouhra
Skupina Peta Samprase
Dominic Thiem (AUT, 4.) – David Goffin (BEL, 8.) 4:6, 1:6
Pablo Carreno-Busta (ESP, 10.) – Grigor Dimitrov (BUL, 6.) 1:6, 1:6

Čtyřhra
Skupina Woodbridge/Woodforde
B. Bryan, M. Bryan (USA) – Marach (AUT), Pavič (CRO) 4:6, 4:6
Kubot (POL), Melo (BRA) – Murray (GBR), Soares (BRA) 2:6, 4:6