Tři hladké výhry a obhajoba je doma! Rok 2012 patřil znovu Češkám

- Jan Vojkůvka

Rok se s rokem sešel a olympijská sezona 2012 v sobě skrývala jednu velkou výzvu. Před ní byl postaven výběr kapitána Petra Pály, který mohl být teprve sedmým týmem v historii, jemuž se podaří obhájit vítězství ve Fed Cupu. A zatímco o rok dříve o výhrách rozhodovaly až závěrečné čtyřhry, tentokrát to byla krasojízda od začátku do konce.

Článek připomíná jeden z pěti triumfů českého fedcupového výběru. Soutěžte s Tenisovým světem a buďte na startu Fed Cupu 2018 i vy! Více ZDE

1. kolo: Německo – Česko 1:4
Obhájkyně triumfu museli pro úvodní klání nové sezony vyrazit do německého Stuttgartu. Tam, kromě velkého odhodlání, přivezly i svou jedničku Petru Kvitovou, základní stavební kámen velkého úspěchu z předchozího roku.

V týmu se po jednozápasové absenci opět objevily také Iveta Benešová s Barborou Strýcovou a čtveřici doplnila Lucie Hradecká. Na slavnostním banketu se české krásky prezentovaly v půvabných bílých šatech, které okouzlovaly zejména svým jednoduchým střihem a hráčkám perfektně padly.

Na samotném kurtu ve Stuttgartu bylo rozhodnuto velmi rychle. Výhrou do utkání vstoupila Benešová, jež si poradila se Sabine Lisickou a záhy na ni navázala Kvitová, která udolala Julii Görgesovou po dramatickém boji 10:8 ve třetím setu. V neděli přidala Petra Kvitová proti Lisické i svůj druhý bod a až tehdy se dokázaly prosadit Němky. Za rozhodnutého stavu porazila Lucii Hradeckou tehdy čtyřiadvacetiletá náhradnice Angelique Kerberová, budoucí světová jednička.

„Fantastické. Ne neočekávatelné, ale 3:0 je vždycky spíš přáním. Holky v zápasech prohrávaly, ale zvedly se, to je na pochvalu. Impuls všemu dala Iveta Benešová, když porazila v prvním zápase Lisickou,“ radoval se tehdy Petr Pála.

Semifinále: Česko – Itálie 4:1
Ivetu Benešovou nahradila Lucie Šafářová a Barboru Strýcovou Andrea Hlaváčková. V tedy mírně pozměněné sestavě, avšak nikterak neoslabené, se český tým chystal na druhou překážku, kterou byla Itálie. Tentokrát se však české hráčky mohly opřít o přízeň domácího publika – mohutně je hnala za postupem zaplněná ostravská ČEZ Aréna.

Radost z členství v týmu měla především Hlaváčková. Ta totiž při předchozích zápasech dvakrát uslyšela z úst Petra Pály ne. Tentokrát se dočkala a muselo tak sejít z plánovaného spolukomentování semifinále pro Českou televizi. „Věděla jsem, že každopádně zavolá a vysvětlí  nominaci, ale na ´ano´ jsem připravená nebyla,“ přiznala se šťastným smíchem jedna z velkých opor a budoucí olympijská medailistka z Londýna.

Češky byly znovu dominantní. Na první bod Lucie Šafářové, která přehrála Italku Schiavoneovou, navázala znovu dvěma body Petra Kvitová a opět bylo rozhodnuto už po třech zápasech. Česká jednička tentokrát přehrála Erraniovou a Schiavoneovou. „Poprvé je poprvé, loni byl ten postup něco nového, překvapení. Ale už víme, jak chutná a doufám, že se o mísu znovu porveme,“ věřila vítězka už čtyř fedcupových zápasů v roce 2012.

A svou premiéru si tak za rozhodnutého stavu střihla i Hlaváčková. A to hned dvojitou! Ve dvouhře sice prohrála se Sarou Erraniovou, ale ve čtyřhře s Lucií Hradeckou se projevily schopnosti a sehranost oblíbených „Háček“.

Finále: Česko – Srbsko 3:1
Krajkované černo-modré šaty českých tenistek ozářily slavnostní banket, který se konal před finálovou bitvou se silnými Srbkami. Hlavní srbské opory Ana Ivanovičová a Jelena Jankovičová měly zastavit snovou jízdu Kvitové a spol., které v roce 2012 ještě nepoznaly hořkost porážky v zápasech, ve kterých o něco šlo.

Do pražské O2 areny se vydala osvědčená sestava z Ostravy a cíl byl jasný – opět pozvednout nad hlavu slavný Pohár Federace.

Ne vše však probíhalo bez komplikací. Petru Kvitovou dostihla před začátkem finálového klání rýma a česká tenistka musela dlouho bojovat, aby nemoc z těla dostala. Srbky, které by eventuelně mohly z absence jedničky soupeřek těžit, přály Kvitové rychle uzdravení, protože chtěly porazit ty nejlepší.

První část přání se jim splnila. Kvitová se na dvorec postavila. Ta druhá část ale Srbkám už dopřána nebyla.

Sobotní den přinesl, pro tento rok již tradiční, dva body, o které se postarala Šafářová s Kvitovou, která pokořila Jankovičovou. Menší drama přinesla neděle, když Ivanovičová dokázala připravit Kvitové vůbec první fedcupovou porážku v roce 2012. Ale na rozhodující čtyřhru nakonec dojít nemuselo, vzápětí totiž Lucie Šafářová smetla Jelenu Jankovičovou 6:1, 6:1 a titul byl opět doma!

Českým tenistkám se podařilo jako teprve sedmému týmu (pokud počítáme i Československo) obhájit triumf ve Fed Cupu. Dříve se to povedlo jen Australankám, Američankám, právě Čechoslovenkám, Španělkám, Ruskám a Italkám.

A výběr Petra Pály, stále ještě oslavující obhajobu, začal spřádat plány na zlatý hattrick.