Turnaj mistrů: Sock přehrál Zvereva a postoupil do semifinále! Federer otočil duel s Čiličem

- Jan Havlovic, Filip Lefenda

Turnaj mistrů uzavře v rámci pátého hracího dne skupinu Borise Beckera. V odpoledním duelu se představil již jistý postupující Roger Federer, který ani ve třetím utkání nepoznal hořkost porážky a tentokrát porazil Chorvata Marina Čiliče. Ve večerním utkání porazil Jack Sock ve třech setech Alexandera Zvereva a stal se překvapivým semifinalistou.

Federer si poradil i s Čiličem
Ani ve třetím utkání na letošním Turnaji mistrů nepoznal Roger Federer svého přemožitele. Tentokrát si největší favorit londýnského ATP Finals poradil s Chorvatem Marinem Čiličem, který sice už sice o semifinále bojovat nemohl, ale svou kůži lacino neprodal. Dokonce v tiebreaku první sady dokázal Federera porazit, ale další dvě sady už patřily švýcarskému tenistovi, který zvítězil 6:7(5), 6:4, 6:1.

Zápas přitom mohl mít rozhodně rychlejší a jasnější průběh, než jaký nakonec měl. Federer v samém úvodu střetnutí nevyužil tři brejkboly a další šanci neproměnil ani v devátém gemu. Čilič, který se naopak nemohl na returnu prosadit, byl po těžkém boji spokojený, že dotáhl úvodní dějství do tiebreaku, který opět potvrdil svou nevyzpytatelnost. Čilič se za stavu 5:5 dostal k minibrejku a nečekaný setbol dokázal využít.

Druhý set přinesl první a vůbec poslední brejkbol Marina Čiliče na turnaji. Federer však ve třetím gemu nezaváhal, hrozbu odvrátil, a když už to vypadalo, že i druhý set bude rozhodovat tiebreak, přerušil šňůru skvělých servisů právě Švýcar. V desátém gemu si vypracoval dva brejkboly, které byly zároveň setboly, a hned ten první využil.

Jak dramatické byly první dva sety, o to zcela jasnější byl rozhodující set. Federer hned ve druhém gemu sebral Čiličovi podání a dalšího brejku dosáhl v šesté hře. Záhy uzavřel zápas čistou hrou.

Se třemi výhrami tak jasně vyhrál skupinu Borise Beckera a může se začít chystat na semifinále. Čilič naopak na turnaji končí.

Sock zaskočil i Zvereva a překvapivě postoupil do semifinále Turnaje mistrů
Američan Jack Sock (9.), který se jako poslední ze všech účastníků kvalifikoval na závěrečný Turnaj mistrů, postoupil do semifinále. Světová devítka zdolala v klíčovém souboji Beckerovy skupiny Němce Alexandera Zvereva (3.), kterého přehrála ve třech setech 6:4, 1:6 a 6:4. 

Osud úvodního dějství určilo jediné ztracené podání. To se zrodilo v sedmé hře, kdy se Sock dostal na returnu do vedení 40:15 a hned první brejkbol využil. Zverev mohl ihned reagovat, když vedl v dalším gemu 40:0, Sock ale dokázal hru otočit ve svůj prospěch. V nadcházejícím gemu neproměnil Američan na příjmu setbol, chuť si ale spravil o chvíli později na podání.

Druhá sada patřila Zverevovi. Německý favorit neměl se soupeřem slitování a rychle vedl 5:0. Sock v šesté hře odvracel hrozbu kanára, což se mu podařilo. O gem později už ale set skutečně skončil, a tak se šlo do rozhodujícího dějství.

To nabídlo celkem pět ztracených podání. První brejk zaznamenal hned v úvodním gemu Zverev, Sock ale dokázal bleskově reagovat a srovnat na 1:1. A nejen to – o dvě hry později se Američan prezentoval dalším brejkem a chvíli poté vedl už 4:1. Nadcházející minuty patřily světové trojce, která třemi gemy srovnala stav na 4:4 a drama bylo na světě. Sock posléze podržel servis a byl jen gem od vítězství, z něhož se skutečně radoval. Zverev totiž za situace, kdy podával na udržení se v utkání, selhal. Za stavu 30:30 nabídl protivníkovi mečbol, který jej využil. Sock tak svou premiérovou účast na Turnaji mistrů proměnil v překvapivý postup do semifinále.

Herbert s Mahutem se odhlásili
Ještě před startem čtvrtečního programu se z letošního Turnaje mistrů odhlásila dvojice Herbert, Mahut, kterou tak v úvodním duelu odpoledního programu nahradí pár Rajeev Ram, Raven Klaasen. Franouzský pár končí na turnaji kvůli zdravotním potížím Pierra-Huguese Herberta, který si přivodil při rozehrávce zranění v oblasti zad a při odchodu z kurtu se zdržel za dolní část zad.

Kontinen s Peersem postupují do semifinále
Dalšími jistými semifinalisty Turnaje mistrů jsou Henri Kontinen s Johnem Peersem. Finsko-australská dvojice na úvod čtvrtečního programu porazila pár Klaasen, Ram, kteří nahradili dvojici Herbert, Mahut, po setech 2:6, 6:1 a 10:8 a postupují do semifinále.

Harrison s Venusem vyhráli i potřetí
Neporazitelnost si zatím na Turnaji mistrů drží americko-novozélandské deblové duo Ryan Harrison, Michael Venus. Vítězové letošního Roland Garros vyhráli při své první účasti na Turnaji mistrů i svůj třetí skupinový zápas, když zdolali ve dvou setech favorizovaný pár Rojer, Tecau, šampiony z roku 2015, 6:3 a 7:6(5).

Byli to přitom soupeři, kdo se v první sadě ujal v pátém gemu prvního brejku, následně ale Harrison s Venusem uhráli čtyři gemy v řadě. Druhé dějství bylo vyrovnané a bez ztráty servisu na obou stranách tak vyrezultovalo až v tiebreak. V tom vedli Rojer s Tecauem už 4:1, nakonec ale prohráli 5:7. Harrison a Venus tak postoupili do semifinále z prvního místa.

Dvouhra
Skupina Borise Beckera
Roger Federer (SUI, 1.) – Marin Čilič (CRO, 5.) 6:7(5), 6:4, 6:1
Alexander Zverev (GER, 3.) – Jack Sock (USA, 9.) 4:6, 6:1, 4:6

Čtyřhra
Skupina Eltingh/Haarhuis
Kontinen (FIN), Peers (AUS) – Ram, Klaasen (USA/JAR) 2:6, 6:1, 10:8
Rojer, Tecau (NED/ROU) – Harrison, Venus (USA/NZL) 3:6, 6:7(5)