Dvakrát NE! Federer s Nadalem změny nechtějí. Současný stav je vyhovující, shodují se

- Filip Lefenda

Turnaj mladých naději, který minulý týden ovládl v Miláně Jihokorejec Hjon Čong, vyvolal vinou celé řady nových pravidel a netradičních úprav řadu kontroverzí. Své k nim řekli i ti nejpovolanější na slovo vzatí – legendy současného tenisu a dva nejvýše umístění hráči žebříčku Rafael Nadal a Roger Federer. Oba se přitom shodují – se zaváděním změn by byli opatrní.

Federer během tiskové konference v Londýně prohlásil, že si sledování přenosů z Milána u televizní obrazovky užil, dodal ovšem bleskově i očekávané ale. „Všechny změny pravidel musíme brát nesmírně vážně a promyslet je. Jestliže je jednou prosadíte, nelze je pak za chvíli vzít zase zpět jen proto, že to není ono,“ varuje před unáhlením šestatřicetiletý Švýcar.

Pro mnoho zásadních změn nevidí devatenáctinásobný grandslamový šampion důvod. „Nemyslím si, že by současná podoba pravidel byla špatná a potřebovala třeba zkracovat sety. Vím, že je to něco, co může být pro mnohé lidí zajímavé, pro nás jsou ale dlouhé sety pohodlnější,“ chce Federer setrvat nadále u klasických sad na šest vítězných her.

„Mohou se zkoušet různé věci, budou mít vždy pozitiva i negativa. Pokud mám být ale upřímný, nechci na Tour nic měnit,“ přiznal otevřeně borec, jenž momentálně bojuje na londýnském Turnaji mistrů.

Proti velkým změnám je i Nadal
Ten předčasně skončil pro Rafaela Nadala. Španělská světová jednička si obnovila zranění kolena a po porážce s Belgičanem Goffinem z halové akce odstoupila. I v Nadalově případě však komentář směrem k „milánskému experimentu“, jehož prvky by postupně mohly být implementovány napříč dalšími turnaji, nechyběl.

„Některé věci se mí líbí a některé zase ne, ale nic není dokonalé,“ začal odlehčeně Rafa. „Náš sport má velkou tradici a v jeho historii nebylo provedeno mnoho změn. Pokud se mě zeptáte, zda je teď chci, má odpověď je ne,“ vyjádřil se v podobném duchu jako Federer.

„Pokud potřebuje být tenis pro fanoušky atraktivnější, pak ať se posouvá dopředu. Tohle ale není moje práce, o tom rozhodují jiní. A měli by se rozhodnout správně,“ nabádá žebříčkový král k obezřetnosti a dodává: „Já jsem spokojen s podobou, jaká je nyní,“ uzavřel téma majitel šestnácti grandslamových trofejí.