Turnaj mistrů: První postupující! Federer míří po výhře nad Zverevem do semifinále

- Jan Vojkůvka

Třetí hrací den Turnaje mistrů vrcholil večerním soubojem generací mezi Rogerem Federer a Alexanderem Zverevem. Z výhry se raduje švýcarský tenista, který si zároveň zajistil postup do semifinále. Už odpoledne se z vítězství radoval Jack Sock, který v souboji dvou poražených z úvodních duelů vyzrál na Marina Čiliče. Američan zvítězil až v dramatické koncovce třetího setu a udržel si naději na postup do semifinále. Ve večerním duelu uspěla dvojice Harrison, Venus, která si výhrou nad párem Herbert, Mahut zajistila postup do semifinále.

Federer zdolal Zvereva a je v semifinále
Ve světě tenisu není příliš hráčů, kteří by měli s Rogerem Federerem pozitivní bilanci. Až do dneška jím byl Alexander Zverev, avšak díky úterní výhře Federer srovnal bilanci vzájemných zápasů na 3:3. Legendární Švýcar zdolal ve včerním zápase německého mladíka po setech 7:6(4), 5:7, 6:1 a jako první tenista si zajistil na letošním Turnaji mistrů postup do semifinále! 

Úvodní sada večerního duelu generací mezi Federerem a Zverevem nabídla parádní podívanou. Oba tenisté ukazovali svou sílu při podání a žádného brejku se diváci nedočkali. Blízko byl Švýcar ve dvanáct hře, ve kterém promrhal dva setboly, a tak se šlo do tiebreaku. V něm si naopak vypracoval setbol Němec, avšak šancí pohrdl. Federer se bleskově chopil šance a v pořadí třetí setbol využil a ujal se vedení v zápase. 

Na začátku druhého setu vedl Federer již 2:0 a vypadalo to na brzký konec. Aktuální světová trojka však dokázala najít recept na servis devatenáctinásobného grandslamového šampiona a dvěma brejky získala druhý set na svou stranu. Našlapaná O2 arena se tak těšila na dramatickou třetí sadu. Očekávání natěšených fanoušků se však nenaplnila. Federer žádné drama nepřipustil a po precizním výkonu smetl německého mladíka 6:1. Švýcarský tenista tak slaví na letošním Turnaji mistrů již druhé vítězství a jako první si zajistil postup do semifinálových bojů. 

Sock udolal Čiliče a živí šanci na postup
V úvodní dvouhře úterního programu se střetli oba poražení z úvodních duelu skupiny Borise Beckera. Chorvat Marin Čilič vyzva Američana Jacka Socka a k vidění byl parádní tenis. Z vítězství se nakonec radoval po dvou a půl hodinách americký tenista, který se tak udržel v boji o postup do semifinále. 

Duel přitom rozehrál lépe Chorvat Čilič, který zvládl lépe koncovku prvního setu a ujal se vedení v zápase. Druhý set však ovládl Jack Sock, který si do Londýna přivezl skvělou formu z pařížského Masters, kde získal svou největší titul kariéry. Pětadvacetiletý tenista si tak vynutil rozhodující sadu, ve které duel gradoval. 

Čilič se dostal vedení 3:0, avšak Sockovi se podařilo rovněž prolomit podání svého soupeře a začínalo se "od nuly". Dramatický třetí set tak dospěl až do závěrečného tiebreaku, ve kterém uspěl americký tenista v poměru 7:4. Sock si tak připsal svou vůbec první výhru na Turnaji mistrů v kariéře a udržel své naděje na postup do semifinále. V posledním duelu skupiny Borise Beckera vyzve Němce Alexandera Zvereva. 

Harrison s Venusem slaví postup
Ryan Harrison s Michaelem Venusem jsou prvním párem, který se na letoším Turnaji mistrů kvalifikoval do semifinále. Harrison s Venusem v úterním zápase porazili francouzskou dvojici Herbert, Mahut po setech 6:7(4), 6:4, 10:5 a slaví postup do semifinále. V posledním utkání základní skupiny se střetnou s dvojicí Rojer, Tecau, která své úvodní dva duely prohrála.

Kontinen s Peersem udrželi šanci na postup
Obhájci titulu z loňského Turnaje mistrů pár Henri Kontinen a John Peers stále drží šanci na postup ze základní skupiny londýnského turnaje. Finsko-australská dvojice zvládla ve svém druhém utkání ve skupině dramatický souboj s párem Rojer, Tecau, který dokázala porazit po setech 7:6(3), 7:6(6). Zajímavostí je, že finsko-australská dvojice využila až svůj dvanáctý mečbol v tomto duelu. Kontinen s Peersem se tak udrželi ve hře o postup do semifinále, avšak v posledním duelu základní skupiny je čeká souboj s francouzskou dvojicí Herbert, Mahut.

Dvouhra
Skupina Borise Beckera
Marin Čilič (CRO, 5.) – Jack Sock (USA, 9.) 7:5, 2:6, 6:7(4)
Roger Federer (SUI, 1.) – Alexander Zverev (GER, 3.) 7:6(6), 5:7, 6:1

Čtyřhra
Skupina Eltingh/Haarhuis
Kontinen (FIN), Peers (AUS) – Rojer (NED), Tecau (ROU) 7:6(3), 7:6(6)
Herbert, Mahut (FRA) – Harrison, Venus (USA) 7:6(4), 4:6, 5:10