Šílený tenisový otec. Mlátil mě a nadával do ku*ev, přiznala bývalá světová čtyřka

- Marek Janoš

Australská tenistka a bývalá světová čtyřka Jelena Dokičová naplno odhalila stinnou stránku své tenisové kariéry. Australanka s jugoslávskými kořeny trpěla pod tvrdou rukou svého otce a známého tenisového bouřliváka Damira Dokiče.

Jelena Dokičová má za sebou úspěšnou tenisovou kariéru, ovšem jak teď sama odhalila, s hodně temným pozadím. Od šesti let snášela bití od svého otce, který ji později i urážel a na vrcholu jejího tenisového života ji zbil téměř do bezvědomí.

Ve vlastní životopisné knize Nezničitelná (Unbreakable) bývalá světová čtyřka odhalila zákulisí svého hvězdného života. Když bylo Jeleně Dokičové jedenáct let, její rodiče s ní uprchli před válkou do Austrálie. Už tehdy byla považována za talentovanou a s tenisem přirozeně pokračovala i v nové zemi.

Jenže coby uprchlice snášela v cizí zemi řadu útrap. Žila v extrémně chudých poměrech, její otec ji často mlátil a její spoluhráči i trenéři jí dávali najevo její původ.

Jeden z jejích trenérů mladé Dokičové řekl, že být na něm, do Austrálie by ji nepustil. Australské hráčky jí zase na kurtu často urážely větou „ať se vrátí, odkud přišla“.

Od útlaku okolí ji nepomohla ani rodina. Otec Damir Dokič ji bil a míra násilí s věkem stoupala. Mlátil ji například koženým opaskem, když se mu nepozdával Jelenin výkon na tréninku. Jindy ji ve společenských botách silně kopal do holení.

Po takových incidentech měla Jelena často pohmožděniny či silně krvácela.

Patrně nejhorší období Dokičová prožívala během dospívání. K bití její otec přidal také nevybíravé urážky. Dceru nazýval „kurvou“ nebo „šlapkou“.

Právě někdy v té době se jí ale podařilo dostat na vrchol kariéry. V roce 1999 se v pouhých šestnácti letech probojovala do čtvrtfinále Wimbledonu, o rok později se dostala až do semifinále.

Rok 2002 byl pro Dokičovou nejúspěšnější v její kariéře, na French Open se dostala do čtvrtfinále a v srpnu poskočila na čtvrté místo v žebříčku, což je její nejvyšší umístění v kariéře.

Ještě předtím ale zažila nejhorší momenty svého života. Po brzkém vypadnutí na Maurier Open v roce 2000 v Kanadě ji otec brutálně zbil. „Je to příšerná vzpomínka, kterou nikdy nevymažu z paměti. Zbil mě opravdu strašně, skončila jsem v mdlobách,“ popsala Dokičová. O tři roky později s otcem přerušila veškerý kontakt, což trvá dodnes.

Damir Dokič měl coby tenisový rodič špatnou pověst. Často urážel rozhodčí a na třech ze čtyř grandslamů, které Dokičová absolvovala, byl vyloučen. V roce 2000 ho vyloučili z Wimbledonu poté, co jednomu z přítomných novinářů rozbil telefon. Na US Open zase nadával rozhodčímu a WTA ho potrestala šestiměsíčním zákazem vstupu na její turnaje. Při Australian Open 2001 pak prohlásil, že losování turnaje bylo zmanipulované proti jeho dceři.

Dokič měl problémy i později, před osmi lety strávil 15 měsíců ve vězení za to, že ohrožoval australského vyslance v Srbsku ručním granátem.

Bylo to opět v době, kdy se Jeleně Dokičové dařilo. V roce 2009 totiž naposledy výrazněji zazářila, když se probojovala do čtvrtfinále Australian Open. Před třemi lety ukončila kvůli poruše funkce štítné žlázy kariéru. Kvůli zdravotním problémům přibrala až na 120 kilo. Od té doby se snaží vyléčit, skokově zhubla. Ve 34 letech se soustředí především na své zdraví.