Maestro je popatnácté mezi smetánkou. Stane se Federer opět londýnským králem?

- Jan Vojkůvka

Od roku 2002 až do sezony 2015 Roger Federer na Turnaji mistrů nechyběl. Jeho šňůru čtrnácti účastí v řadě přerušila až minulý ročník, který musel kvůli zdravotním problémům předčasně ukončit. Letos se slavný Maestro do Londýna vrací, aby se pokusil vybojovat už sedmý titul z ATP Finals.

Na závěrečném turnaji sezony nemá Roger Federer konkurenci. Svůj první titul slavil v roce 2003, kdy se ATP Finals hrálo ještě v americkém Houstonu. Od té doby přes Šanghaj až po Londýn vyhrál dalších pět ročníků a s šesti tituly z Turnaje mistrů je rekordmanem.

Svou sbírku touží rozšířit letos, kdy cílí už na svou sedmou trofej z finálového turnaje. A šance má rozhodně velké.

Devatenáctinásobný grandslamový šampion prožívá jednu z nejlepších sezon kariéry. V žebříčku se prokousal až na druhé místo světa a i vzhledem k vynechané antukové části sezony a několika turnajů Masters se čile spekuluje nad tím, zda by v případě odehrání kompletní sezony nebyl ve světovém žebříčku před svým kamarádem i největším rivalem Rafaelem Nadalem.

Svou bilanci 49 výher a jen 4 porážek začal budovat na Australian Open, kde si i přes tři pětisetové bitvy dokráčel k prvnímu grandslamovému titulu od roku 2012, kdy slavil ve Wimbledonu.

Po měsíční přestávce sice přišla nečekaná prohra ve druhém kole v Dubaji, ale Federer svou formu ladil zejména na Masters v Severní Americe. Potvrdil to ziskem tzv. Sunshine double, tedy vítězstvím v Indian Wells i Miami. I tentokrát prokázal své obrovské kvality i ve vypjatých koncovkách zápasů zejména v Miami, kde Tomáše Berdycha a Nicka Kyrgiose udolal až v tiebreacích třetích sad.

Posléze si vzal další, tentokrát dvouměsíční pauzu a vynechal kompletní antukovou sezonu. Po návratu Maestro sice prohrál hned svůj první zápas ve Stuttgartu, ale jeho následné výkony ukázaly, že se jen rozehříval před travnatou částí sezony. Bez ztráty setu si totiž došel pro tituly v Halle a zejména ve Wimbledonu.

Senzační formu si následně přenesl i do Kanady na Masters v Montrealu, kde ho ale zradila záda. Kvůli bolestem byl ve finále turnaje limitován a nakonec byl nucen i vynechat další velký turnaj v Cincinnati. Další bodová ztráta na Rafaela Nadala. Ten navíc následně ovládl US Open, kde Roger Federer trochu překvapivě vypadl ve čtvrtfinále.

To však bylo poslední zaváhání švýcarského tenisty v sezoně. Po premiérové účasti na Laver Cupu vyhrál dva závěrečné turnaje v Šanghaji a Basileji. Následně se před Turnajem mistrů rozhodl vynechat Masters v Paříži, celkově v pořadí pátý turnaj ATP World Tour 1000 v sezoně.

Šestatřicetiletý Federer pracuje s tenisovým kalendářem velmi chytře, a ač ho pět turnajů Masters a také vynechaný grandslam v Paříži s největší pravděpodobností stál post světové jedničky, tak i díky pečlivému výběru prožívá skvělý rok. A ještě vylepšit ho může v Londýně.

Roger Federer, 36 let, Švýcarsko
Pozice v žebříčku: 2. (ATP Race to London: 2.)
Bilance v letošní sezóně: 49 – 4
Tituly: Australian Open, Wimbledon, Indian Wells, Miami, Šanghaj, Halle, Basilej
Celkově tituly na okruhu ATP: 95