Turnaj mistrů začíná! O co se v Londýně bude hrát?

- Jan Vojkůvka

Londýnská O2 Arena se těší na další ročník Turnaje mistrů, který opět přinese boje o poslední velkou trofej letošní mužské sezony. Od neděle 12. listopadu se na halovém podniku střetne osm nejlepších singlistů a osm nejlepších deblových párů roku 2017 nejen o titul, ale i o body do žebříčku, či pořádný balík peněz. O co se v Londýně bude konkrétně hrát?

Poslední velká trofej sezony
Grandslamové turnaje i podniky ATP Masters jsou pro sezonu 2017 minulostí. Nejvíce velkých titulů vybojovali Rafael Nadal, Roger Federer a Alexander Zverev. Přesně ti tenisté, kteří budou favority i v Londýně, ačkoliv německý mladík podle expertů do neměl ohrozit hegemonii dvou nejlepších hráčů sezony.

Formát Turnaje mistrů je však specifický a v základních skupinách se může stát cokoliv. Může však někdo skutečně ohrozit Federera s Nadalem? Sázkové kanceláře i tenisoví odborníci jednoznačně favorizují na postup do finále tradiční rivaly z velkých turnajů. Pokud však jeden z nich zaváhá, klidně se mohou utkat už v semifinále.

Body do žebříčku
O pozicích na prvním a druhém místě je zcela jasno. Rafael Nadal zakončí letošní jako světová jednička, Roger Federer jako světová dvojka. Přesto i oni dva budou v Londýně hrát o velmi důležité body, které mohou naznačit, jak se boj o post světové jedničky bude na začátku sezony nové vyvíjet.

Vítěz Turnaje mistrů si může připsat až 1500 bodů, a to v případě, že vyhraje všechny zápasy. Bodování na ATP Finals je ale trochu odlišné oproti bodování u žen, kterého jsme byli svědky nedávno. Hráči, kteří prohrají zápas ve skupině, nezískají ani bod, zatímco mezi ženami se i za porážky získávaly body.

V základních skupinách se za každé vítězství udělí 200 bodů. Za výhru v semifinále si hráč připíše dalších 400 bodů do žebříčku. A za vítězství ve finále je pak připraven bonus v podobě 500 bodů.

Jak mohou tyto body zamíchat pořadím v žebříčku ATP? Američan Jack Sock je aktuálně devátým hráčem světa. Pokud by celý turnaj vyhrál a ve skupině neprohrál ani jeden zápas, tak by při shodě výsledků svých soupeřů mohl vystoupat až na čtvrté místo před Dominica Thiema.

V ohrožení je také třetí pozice Němce Zvereva, který se teoreticky může propadnout až na sedmou pozici.

Peníze
Prize Money pro Turnaj mistrů činí 8 milionů dolarů. Obrovská porce peněz, z níž si, pochopitelně, největší díl odnese vítěz dvouhry. Tenista, který vyhraje všech pět zápasů si z londýnské O2 Areny může může odnést přes 2,5 milionů dolarů.

Už jen za to, že v Londýně hráči startují, obdrží 191 tisíc dolarů. Stejnou částku si pak připíší za každé vítězství v základní skupině. Vítězové semifinále získají 585 tisíc dolarů a ke všem vyhraným penězům si posléze vítěz finálového utkání připíše odměnu ve výši 1,2 milionů dolarů.

Nadal usiluje o poslední trofej, která mu chybí ve sbírce
Zatímco Roger Federer ovládl Turnaj mistrů již šestkrát v kariéře a čtyřikrát k tomu byl ve finále, Rafaelu Nadalovi titul z ATP Finals stále schází. Ač sbírá grandslamové tituly a trofeje z Masters jako na běžícím páse, na Turnaji mistrů byl doposud pouze dvakrát ve finále.

Bilance španělského tenisty na závěrečném podniku sezony rozhodně nebudí takový respekt, jako celá jeho kariéra. Ale letos může svou dosavadní smůlu zlomit. Je králem sezony, držitelem dvou grandslamových trofejí a na kontě už má 72 výher. Otázkou však je, jak na tom bude zdravotně. Z pařížského Masters se totiž kvůli bolestem v koleni musel odhlásit a zdraví je jedním z faktorů, proč ještě nikdy Turnaj mistrů nevyhrál.