Turnaj mistrů: Federer si na úvod poradil se Sockem. Zverev otočil drama s Čiličem

- Jan Vojkůvka

Londýnský Turnaj mistrů je tady a s ním i osm nejlepších hráčů uplynulé sezony na okruhu ATP. Hned na začátku prvního hracího dne se v londýnské O2 aréně představil Roger Federer, který si ve dvou setech poradil s Jackem Sockem. O poznání větší drama nabídl střet Alexandera Zvereva s Marinem Čiličem. Druhý jmenovaný vedl v rozhodujícím setu 3:1, přesto prohrál 4:6.

Federer na úvod porazil Socka
Čekání na start ATP Finals je u konce! Po úvodním zápase čtyřhry přišel na řadu úvodní duel skupiny Borise Beckera, ve kterém se představil největší favorit na zisk titulu – Roger Federer. Švýcarský tenista vyzval Jacka Socka, který v posledních týdnech oplývá výbornou formou, což ostatně potvrdil i v úvodním duelu v londýnské O2 aréně.

Z vítězství se nakonec radoval favorizovaný Federer, avšak americká tenisová jednička byla devatenáctinásobnému grandslamovému šampionovi více než vyrovnaným soupeřem. Sock ztratil své podání pouze hned v úvodním gemu celého zápasu. Poté již byl při svém servisu pevný jako skála. To samé však lze říci také o Federerovi, který si tak za 94 minut připsal na své konto první výhru v tomto ročníku Turnaje mistrů. 

Zverev zvládl bitvu s Čiličem
Už počtvrté v řadě porazil Němec Alexander Zverev vytáhlého Chorvata Marina Čiliče. Na Turnaji mistrů brala světová trojka poměrem 6:4 první set, zkraje druhého ale Zverev poprvé v zápase ztratil servis a rázem tahal za kratší konec pomyslného provazu.

Čilič získal sadu výsledkem 6:3 a soupeřovo podání prolomil také zkraje rozhodujícího dějství. Jenže Němec se stačil otřepat a výsledek 1:3 otočit ve svůj prospěch. Díky dvěma slepeným brejkům si nakonec Zverev dokráčel při své premiérové účasti v Londýně pro první vítězství. Sada skončila 6:4.

Harrison s Venusem porazili obhájce titulu
Letošní Turnaj mistrů je již oficiálně zahájen a má za sebou také první zápas. V londýnské O2 aréně slaví první výhru ve skupině B americká dvojice Ryan Harrison, Michael Venus, která v úvodním duelu zaskočila obhájce titulu Fina Kontinena s Australanem Peersem. Američané zvítězili za hodinu a půl po setech 6:4, 7:6(8) a udělali první krok k postupu ze skupiny. 

Naopak, Kontinen s Peersem si situaci značně zkomlikovali, když v tiebreaku druhého setu neproměnili setbol a ve zbylých dvou utkáních skupiny B budou muset v obou případech zvítězit, pokud chtějí pomýšlet na postup.

Mahut s Herbertem na úvod vydřeli výhru
Francouzský pár Herbert, Mahut vstoupil do letošního ročníku Turnaje mistrů vítězně. Držitelé tří titulů z letošní sezony se však na první výhru pořádně nadřeli. V souboji s dvojici Rojer, Tecau totiž rozhodovala až dramatická koncovka třetího setu. V té uspěli právě Herbert s Mahutem, kteří zvítězili po setech 1:6, 7:6(7), 10:8 a udělali první krok k postupu ze skupiny.

Dvouhra
Skupina Borise Beckera
Roger Federer (SUI, 2.) – Jack Sock (USA, 9.) 6:4, 7:6(4)
Alexander Zverev (GER, 3.) – Marin Čilič (CRO, 5.) 6:4, 3:6, 6:4
Čtyřhra
Skupina Eltingh/Haarhuis
Kontinen (FIN), Peers (AUS) – Harrison, Venus (USA) 4:6, 6:7(8)
Rojer (NED), Tecau (ROU) – Herbert, Mahut (FRA) 6:1, 6:7(7), 8:10