Mlaďoch, co šlape na paty legendám. Překvapí Zverev také v Londýně?

- Tomáš Macák

Ve dvaceti letech prožívá neuvěřitelnou sezónu. Německý talent Alexander Zverev letos vybojoval na okruhu ATP pět titulů a v tomto ohledu byli letos lepší jen Federer s Nadalem. „Budoucnost patří jemu,“ nechaly se dříve slyšet právě tyto dvě legendy tenisu. Nejmladší účastník Turnaje mistrů od roku 2008 se v Londýně představí jako třetí nasazený.

Věkem patří na Next Gen ATP Finals v Miláně, kde se večer hraje finále. Body během sezóny sbíral jak na běžícím pásu a suverénním způsobem se dostal na první pozici v žebříčku, podle kterého se skládalo složení zmíněného Turnaje mistrů pro mladé naděje. Těch bodů měl ale Alexander Zverev nakonec tolik, že se s velkým přehledem kvalifikoval také na „seniorské“ ATP Finals v Londýně.

Před dvacetiletým Němcem tak v říjnu stálo složité rozhodování, zda se vydat jen do města nad Temží, nebo také do italské Lombardie a okusit premiérový ročník nového turnaje pro hráče budoucnosti. Náročná sezóna, ve které odehrál včetně Laver Cupu 76 zápasů, ale byla hlavním důvodem, aby Zverev pošetřil síly a naplno se zaměřil pouze na Londýn. Tam se představí jako nejmladší účastník od roku 2008, kdy roli benjamínka plnil Juan Martin Del Potro.

V průlomovém roce poprvé zazářil začátkem února. První z pěti trofejí letos vybojoval na turnaji ve francouzském Montpellieru. Na cestě za titulem porazil hned tři domácí hráče, jako posledního Richarda Gasqueta. Turnajové prvenství číslo 2 přidal „Saša“ na německé půdě v Mnichově, když ve finále vyhrál nad Argenticem Pellou. To však byly „jen“ dvěstěpadesátkové podniky.

Nejvíce na sebe upozornil na turnajích kategorie Masters, které mu zásadním způsobem pomohly vyšvihnout se na třetí místo v žebříčku ATP.

Na římské antuce kosil - především svým skvělým obouručným bekhendem - hvězdné hráče v čele s Raoničem, Isnerem nebo Djokovičem, kterého porazil ve finále.

Na betonu v Montrealu zase na jeho skvělou formu narazil v boji o titul i sám Federer. Tomu tak po dvou měsících oplatil finálovou porážku ze Švýcarova oblíbeného turnaje v Halle. Po konci zápasu ve frankofonním kanadském městě devatenáctinásobný grandslamový vítěz směrem ke Zverevovi vtipkoval. „Mohl si být na mě hodnější a dovolit mi více bodů,“ smál se tehdy Federer.

Německý talent opanoval také turnaj ve Washingtonu, který akci v Montrealu předcházel.

Vzhledem k výborným výkonům ale zůstal lehce za očekáváním na grandslamech. V Austrálii sice skončil ve třetím kole na pozdějším finalistovi Nadalovi, ale po velkolepém triumfu v Římě vypadl na Roland Garros hned po prvním zápase s Verdascem. Zadařilo se mu v All England Clubu, kde se probojoval až do osmifinále. Na US Open pak ale vydržel pouhá dvě kola.

Jinak ale musí být Zverev s rokem 2017 maximálně spokojený a nyní může dát na své letošní překvapivé úspěchy razítko.

Zaskočí Federera a spol. i na Turnaji mistrů?

Alexander Zverev, 20 let, Německo
Pozice v žebříčku: 3. (ATP Race to London: 3.)
Bilance v letošní sezóně: 54 – 20
Tituly: Montpellier, Mnichov, Řím, Washington, Montreal
Celkově tituly na okruhu ATP: