Next Gen Finals: I napodruhé! Čong znovu porazil Rubljova a slaví celkové vítězství

- Tomáš Macák

Historicky první ročník Turnaje mistrů pro hráče do 21 let vyhrál Hjon Čong, který ve finále milánské akce porazil ruského tenistu Andreje Rubljova. K vítězství se dopracoval ve čtyřech setech po výsledcích 3:4(5), 4:3(2), 4:2 a 4:2. Původně byl na programu také zápas o třetí místo, ale Chorvat Čorič z turnaje odstoupil. Pořadatelé měli připravený trumf v podobě exhibičního zápasu. Ani ten se nakonec nekonal, a tak si Medveděv zahrál aspoň s ředitelem turnaje a podavači míčů.

Do Next Gen ATP Finals rozhodně nevstupoval jako favorit. Na akci se kvalifikoval z předposledního místa, ale samotným turnajem pak proklouzával ve velkém stylu. Jihokorejec Hjon Čong v Miláně vyhrál i pátý zápas a slaví tak titul z historicky prvního ročníku klání, které je juniorskou obdobou Turnaje mistrů. Ve čtyřech setech porazil ruského hráče Rubljova, nad kterým vyhrál už ve skupinové fázi.

Oba tenisté si drželi své podání až do stavu 3:3, což v „milánských“ pravidlech znamenalo, že bude následovat tiebreak. Po čtyřiatřiceti minutách mohl Rubljov hlasitým výkřikem oslavit vítězství v prvním setu.

Povzbuzený Rubljov vlétnul do druhé sady s velkou vervou a hned v prvním gemu sebral Čongovi servis. Za stavu 3:2 ale lehce znervózněl a sám přišel o podání. Následoval tak další tiebreak, ve kterém rozladěný Rus kupil chyby, a naopak Čong začal předvádět soustředěný tenis. Pronikavý řev číslo 2 se nekonal, protože zkrácenou hru Rubljov prohrál.

Jihokorejský hráč na vyhraný tiebreak navázal i v prvním gemu třetího setu, když Rusa brejknul. Tomu se pak ve čtvrté hře podařilo vzít si od soupeře servis zpět, ale hned v následující hře o podání přišel sám. Čong už dokázal sadu úspěšně doservírovat.

V pohodě hrající jednadvacetiletý tenista pak udělal rozhodující krok k celkovému turnajovému vítězství opět velmi brzo. Brejk z první hry čtvrté sady Čongovi stačil k tomu, aby Rubljova letos porazil již potřetí.

Medveděv si zahrál pouze s ředitelem turnaje
Souboji o titul mělo předcházet utkání o třetí místo. Na poslední pódiové umístění se dostal Rus Daniil Medvěděv, který ale nemusel proti Bornovi Čoričovi odehrát ani minutu, protože chorvatský tenista se několik hodin před zápasem z turnaje odhlásil. Pořadatelé tak chtěli diváky nasytit aspoň exibičním zápasem. V něm se měl Medveděvovi postavit osmnáctiletý Shapovalov, ale ke vší smůle se Kanaďan těsně před duelem zranil.

Jedenadvacetiletý Rus si tak aspoň na chvíli pinknul s ředitelem celého turnaje a podavači míčků.

Finále
Andrej Rubljov (RUS, 37.) – Hjon Čong (KOR, 54.) 4:3(5), 3:4(2), 2:4, 2:4
O 3. místo
Daniil Medveděv (RUS, 65.) – Borna Čorič (CRO, 48.) výhra bez boje