Tady mě Rafa nikdy neporazí! Federer popatnácté ovládl anketu ATP

- Jan Vojkůvka

Králem letošní sezony, alespoň co se ocenění ATP týče, se stal Roger Federer. Tenisoví fanoušci ho už popatnácté v řadě zvolili neojblíbenějším hráčem roku. K tomu se švýcarský hráč může radovat z dalších dvou ocenění, jež mu udělili sami tenisté. Naopak světová jednička Rafael Nadal vyšel letos naprázdno.

Šestatřicetiletý Federer prožívá fantastickou sezonu, kterou okořenil dvěma grandslamovými tituly a posunem na druhé místo světového žebříčku. Před sebou má ještě Turnaj mistrů, na kterém bude společně s Rafaelem Nadalem největším favoritem. Přinejmenším v udělování cen ATP však svého přítele i rivala jednoznačně předčil.

V hlasování tenisových fanoušků se Roger Federer mohl už popatnácté v řadě radovat z ceny ATPWorldTour.com Fans' Favourite, tedy ocenění pro nejoblíbenějšího hráče roku. Federer tomuto hlasování nepřetržitě vládne od roku 2003 a jeho vládnutí nepřerušila ani parádní sezona Rafaela Nadala.

Španěl naopak, kromě vítězství v žebříčku ATP Race, neobdržel žádné ocenění, o němž rozhodovali fanoušci nebo samotní tenisté. I u nich totiž vládl právě Federer, který získal také Stefan Edberg Sportmanship Award pro hráče, jenž předvádí příkladné sportovní chování, a Comeback Player of the Year, což je ocenění pro tenistu, který se dokázal vrátit po zranění.

Federer, který zahájil letošní sezonu na 17. místě světa, získal grandslamové tituly v Melbourne a Wimbledonu, zvítězil na turnajích Masters v Indian Wells, Miami a Šanghaji, a ovládl také podniky v Halle a Basileji. Vyhrál celkem 49 zápasů a jen 4 prohrál.

V hlasování fanoušků uspěla také americká dvojčata Bob a Mike Bryanovi, kteří byli zvoleni nejoblíbenějším deblovým párem.

Cenu Most Improved Player of The Year získal Kanaďan Denis Shapovalov, který se také stal ATP Star of Tomorrow pro vycházející hvězdu mužského tenisu. Rok zahájil na 250. místě světa a postupně vystoupal až na 49. místo žebříčku.

Ocenění Arthur Ashe Humanitarian of the Year bylo uděleno rumunskému deblistovi Horiovi Tecauovi a nejlepším trenérem roku se stal Neville Godwin.