Drsňák, co občas brečí. Zakončí Čilič zdařilou sezónu úspěchem v Londýně?

- Tomáš Macák

Již potřetí v kariéře se kvalifikoval na Turnaj mistrů. Letošní finalista Wimbledonu a vítěz turnaje v Istanbulu by rád na ATP Finals vylepšil svoji dosavadní nepříznivou statistiku. Na závěrečném klání sezóny totiž zatím uhrál jen jedinou výhru a při obou účastech zakončil skupinu na čtvrtém místě. V roce 2017 se Marin Čilič zařadil mezi chorvatské velikány bílého sportu Gorana Ivaniševiče a Ivana Ljubičiče, protože začátkem května dosáhl na čtyřsté kariérní vítězství. Na světovou pětku nyní ve skupině Borise Beckera čeká Federer a debutanti Zverev se Sockem.

Že Čilić v letošní sezóně dosáhne na nejlepší kariérní postavení v žebříčku, to na začátku roku vůbec nevypadalo. Nejprve prohrál na dvěstěpadesátkovém turnaji v Indii hned v prvním kole a rozhodně nazazářil ani v Melbourne na Australian Open, kde odehrál jen o jeden zápas navíc. Pak se z francouzského Montpellier pakoval opět po prvním střetnutí. Ale jak se říká – první vlaštovka jaro nedělá.

Vstříc lepším zítřkům vyrazil Čilič v Rotterdamu a následně v mexickém Acapulcu.

Největší formu devětadvacetiletý „Chila“ prokazoval v květnu, červnu a červenci. Nejprve si mohl na antukovém turnaji v Istanbulu odškrtnout celkově sedmnáctý titul v kariéře a splnil si tak svoji „povinnost“. Chorvat totiž už deset let v řadě opanoval každou sezónu aspoň jednu akci na okruhu ATP. Právě v istanbulském týdnu si také připsal výhru číslo 400. Z jeho rodné země na tuto metu dosáhl wimbledonský vítěz Ivanišević, který Čiliče také mezi lety 2013-2016 trénoval, a Ivan Ljubičič.

Na následujících turnajích v Madridu nebo Římě výraznější výsledek nepřišel, ale v Paříži na Roland Garros se prokousal až do čtvrtfinále, kde Čiliče zastavil Stan Wawrinka, který se nakonec probojoval až do finále.

To nejlepší ale předvedl devětadvacetiletý tenista na trávě. Nejprve se rozehrál v Queen´s Clubu - londýnském turnaji, který předchází Wimbledonu – kde prošel až do finále. Pak zazářil na samotném majoru, který se v hlavním městě Spojeného království hraje jen o několik kilometrů jižněji. Nestačil pouze na wimbledonského krále Rogera Federera. Chorvatského hráče navíc trápily bolesti chodidla, které ho dohnaly během zápasu k slzám. Dočkal se ovací publika ve stoje, což ho vyburcovalo k tomu, aby finálový duel dohrál.

Zranění ale Čiliče nepustilo na americko-kanadskou prázdninovou tour, která předchází US Open. Držitel celkově sedmnácti turnajových prvenství se tak představil až koncem srpna právě ve Flushing Meadows, kde v roce 2014 nad hlavu zvedal trofej pro vítěze. Letos po herní pauze skončil ve třetím kole na argentinském tenistovi Schwartzmanovi.

Nejvyrovnanější výkony si přichystal Čilič až na konec sezóny. Tokio, Šanghaj a Basilej. Ve všech těchto destinacích dokráčel Chorvat až do semifinále a k tomu přidal ještě čtvrtfinále na pařížském Masters. Uprostřed října se na dva týdny objevil v žebříčku dokonce na čtvrtém místě, ovšem pak ho na této pozici vystřídal Rakušan Dominic Thiem.

Jedinou výhru si při dvou účastech na Turnaji mistrů připsal loni proti Nišikorimu, a ani ta mu nepomohla k tomu, aby se odlepil z posledního místa ve skupině. 

Přenese si Marin Čilič podzimní fazónu také do města nad Temží?

Marin Čilič, 29 let, Chorvatsko
Pozice v žebříčku: 5. (ATP Race to London: 5)
Letošní bilance: 44 výher – 19 porážek
Titul: Istanbul
Celkově tituly na okruhu ATP: 17