Comeback Del Potra pokračuje, pomáhá mu i bývalý Berdychův kouč

- Daniel Kubelka

Návrat argentinského tenisty Juana Martína Del Potra na tenisové kurty pokračuje. Bývalý čtvrtý hráč světa se po vleklých problémech s levým zápěstím připravuje po dvou a půl letech na grandslamový turnaj.

Londýnský Wimbledon navštíví sedmadvacetiletý hráč vůbec poprvé od roku 2013, kdy na tamní trávě došel až do semifinále slavného turnaje. Při svém návratu do All England Clubu, jak se zdá, ale nebude sám. Při tréninku na kurtech slavného areálu byl totiž spatřen s Dani Vallverduem, bývalým koučem Tomáše Berdycha či Andy Murrayho.

Venezuelský kouč byl bez angažmá poté, co v květnu ukončil spolupráci s dlouhodobou českou jedničkou, jen týden před startem French Open. Berdych tehdy k rozvázání spolupráce pro ČTK uvedl. „Mé poslední výsledky nejsou takové, jak jsem si představoval. Nejsem tenista na začátku kariéry, a tak jsem musel jednat rychle, když jsem pocítil potřebu změny.“ Před českým tenistou Vallverdu dlouhé roky spolupracoval s aktuální světovou dvojkou Andy Murraym.

Del Potro, který pokračuje v návratu na tenisové výsluní, byl bez kouče takřka rok. V loňském roce se rozešel s trenérem Franco Davinem a od té doby se připravoval na svůj comeback na tenisové dvorce. Ten přišel letos v únoru na turnaji v Delray Beach, kde při své obnovené premiéře došel Argentinec až do semifinále. Totéž se mu povedlo ještě na začátku letošního června na trávě ve Stuttgartu, kde padl až na raketě domácího Philippa Kohlschreibera, aktuální světové dvaadvacítky.

Takřka dva metry vysoký tenista v tomto týdnu absolvuje generálku na třetí grandslamový turnaj sezóny v rámci exhibice The Boodles ve Stoke Parku, které se mimo jiné účastní Novak Djokjović či Nick Kyrgios. V úvodním úterním utkání přehrál Chorvata Bornu Ćoriće, který již patří do světové padesátky, hladce ve dvou setech, 6:2 a 6:3.

V rozhovoru pro oficiální web turnaje rodák z Tandilu pak na adresu své rekonvalescence uvedl. „Vše probíhá podle plánu přesně tak, jak jsme předpokládali. Věřím, že to v budoucnu bude jen lepší, to mi říká i můj lékař. Budu i nadále tvrdě pracovat, abych byl stoprocentně v pořádku a silný do příští sezóny,“ plánuje vítěz US Open z před sedmi let atak na vyklizené pozice v následujícím roce.