Tenisté při losu svlékali modelky. ATP čelí za kontroverzní krok tvrdé kritice

- Jan Vojkůvka

První ročník NextGen ATP Finals ještě ani nezačal a už se dostal pod nemilosrdnou palbu kritiky. Důvodem přitom nejsou nejrůznější změny pravidel, které se vyzkouší na Turnaji mistrů pro vycházející hvězdy, ale úvodní los. Pořadatelé turnaje totiž zvolili hodně netradiční způsob, po kterém se tenisová veřejnost začala bouřit.

Nejlepší mladíci se sjeli do Milána, aby zde odehráli premiérový ročník NextGen Finals. Turnaj plný experimentálních novinek, o kterých jsme psali zde, nezůstal pozadu ani při losování základních skupin. Tenisté se o svém umístění dozvídali z těl modelek.

Pořadatelé se za svůj krok dostali pod tvrdou kritiku bývalých i současných tenisových hvězd, kterým se jejich přístup příliš nelíbil. Aby se tenista dozvěděl, do jaké skupiny bude patřit, musel kupříkladu nadzvednout jedné z modelek šaty a podívat se jí na odhalené stehno. Jiný zase stahoval svými zuby z dívky rukavici. A zatímco někteří si to viditelně užívali, další byli ve velkých rozpacích.

„Ostuda,“ napsala na svém twitteru bývalá francouzská hráčka Amelie Mauresmová. „Otřesné,“ přidala se tenisová trenérka a matka bratrů Murrayových Judy.

Ke kritice se přidala Francouzka Alize Cornetová, jež ironicky poznamenala, že NextGen Finals měla být futuristická akce. Společně s dalšími tenisty se s odporem k losu vyjadřovali fanoušci po celém světě.

Pod tlakem okolností se ATP ve spolupráci s italským tenisovým svazem a olympijským výborem na volbu netradičního losu omluvila. „Omlouváme se za způsobené pohoršení. Chtěli jsme do losování včlenit dědictví Milána coby jednoho z hlavních měst módy. Nicméně naše provedení akce bylo nevkusné a nepřijatelné,“ vydali v prohlášení.