Mečíř končí po 24 letech v roli kapitána slovenského daviscupového týmu

- Filip Lefenda

Miloslav Mečíř již dále nepovede slovenské tenisty v Davisově poháru. Někdejší světová čtyřka a dvojnásobný olympijský medailista v pondělí oznámil, že nebude kandidovat na post nehrajícího kapitána. Tuto funkci přitom třiapadesátiletý Mečíř zastával dlouhých 24 let. Na vině jsou zdravotní problémy.

Mečíř byl v historii samostatného Slovenska dosud jediným mužem, který mužské lavičce v rámci populární týmové soutěže šéfoval. Před dvanácti lety se v Davisově poháru probojoval s týmem až do finále, v tom však Slováci podlehli Chorvatům těsně 2:3. Následně spadla Mečířova parta z elitní skupiny, do níž se od roku 2006 marně snaží vrátit.

Léčba blíže neudaných zdravotních obtíží je odhadována na půl roku. V pondělí o tom informoval Igor Moška, generální sekretář Slovenského tenisového svazu. O uvolněný post by se podle informací domácích médií měli ucházet Marián Vajda, Dominik Hrbatý, Karol Kučera a Ján Krošlák.

Miloslav Mečíř byl jako aktivní tenista nejvýše na čtvrtém místě žebříčku, a to v obou disciplínách. Na okruhu ATP získal jedenáct singlových a devět deblových titulů. V roce 1988 vyhrál v jihokorejském Soulu zlatou olympijskou medaili ve dvouhře, bronzovou pak přidal i ve čtyřhře. Aktivní kariéru ukončil vinou poranění zad v roce 1990 v pouhých 26 letech.