ATP

Federer vynechá Paříž, Nadal je blízko k přezimování na prvním místě

- Radek Štohl

Roger Federer se hned po triumfu v Basileji odhlásil kvůli zranění zad z Masters v Paříži. Švýcarský tenista tak téměř jistě ztratil šanci ukončit sezónu na postu světové jedničky, jeho současnému konkurentovi Rafaelu Nadalovi stačí v hale Bercy vyhrát úvodní zápas na turnaji.

Federer po osmém titulu z rodného města stáhl ztrátu na Nadala na 1 460 bodů. Šestatřicetiletý tenista měl na nadcházejících podnicích možnost ještě získat celkem 2 500 bodů a zaútočit tak na pozici prvního hráče světa. Po odhlášení ze závěrečné ”1000 ” roku se však jeho šance stáhly téměř k nule.

„Mé tělo si v této chvíli žádá oddych, dokážu to vycítit,“ stojí vyjádření Federera na webu ubitennis.net. „Ačkoliv to tak na kurtu nevypadá, tak to vím. Lidé si pokaždé myslí, že je jednoduché procházet turnajem, ale skutečně tomu tak není,“ dodal aktuálně druhý hráč žebříčku.

I kdyby švýcarský tenista vyhrál Turnaj mistrů a získal tak všech 1 500 bodů, Nadalovi bude v příštích čtyřech duelů (úvodní kolo v Paříži, tři zápasy v základní skupině v Londýně) stačit uspět pouze v jednom z nich, aby na konci sezóny počtvrté v kariéře přezimoval na prvním místě.

Na turnaji v Paříži bude včetně Federera chybět hned deset hráčů z elitní třicítky. Francouzského podniku se rovněž nezúčastní Andy Murray, Novak Djokovič, Stan Wawrinka, Milos Raonic, Kei Nišikori, Tomáš Berdych, Nick Kyrgios, Gilles Müller a Fabio Fognini.

Místo Rogera Federera v pařížském pavouku zaujme Lucas Pouille, který v neděli vyhrál podnik ve Vídni, když ve finále porazil Jo-Wilfrieda Tsongu 6:1, 6:4. Třiadvacetiletý Francouz se na posledním Masters sezóny utká ve druhém kole s vítězem utkání Feliciano López – Pierre-Hugues Herbert.