Tady je doma! Basilejskou bitvu gentlemanů vyhrál Federer

- Tomáš Macák

V Basileji se narodil, v Basileji vyhrává. Roger Federer dosáhl na sedmý titul v sezóně, když ve třech setech přehrál Argentince Del Potra 6:7(5), 6:4 a 6:3. V domácím městě zvedl nad hlavu trofej už poosmé. Švýcar se díky této výhře osamostatnil na druhém místě v celkovém počtu turnajových vítězství. Radost měl ale také z toho, že je Argentinec v plné síle. „Jsem rád, že tě vidím hrát opět zase tak dobře," řekla tenisová legenda.

Jen tři hráči se dokázali vměstnat mezi první Federerův titul v Basileji z roku 2006 a ten poslední – čerstvý letošní. Z tria Djokovič, Čilič, Del Potro to byl právě argentinský tenista, který na turnaji Swiss Indoors dokázal v minulosti vyhrát hned dvakrát. Potřetí se mu to ovšem nepovedlo, i když k tomu měl po prvním setu výborně nakročeno.

Federer však dokázal zápas nakonec získat na svojí stranu. „Tento rok hraješ fantastický tenis, jsi ve výborné formě. Je to neuvěřitelné," chválil „Delpo". „Moc rád bych v tvém věku chtěl hrát podobně, ale nemyslím, že je to možné," dodala bývalá světová čtyřka. 

Respekt, pokora a sympatie byly vzájemné. „Jsem rád, že tě vidím hrát opět zase tak dobře a vůbec, že můžeš hrát každý týden," narážel Federer na dlouholeté trable Del Potra se zraněními. „Všechno nejlepší do Paříže a když to vyjde, tak se možná uvidíme v Londýně," dodal „FedEx". Jeho finálový soupeř má totiž ještě šanci zúčastnit se Turnaje mistrů. 

Pro devatenáctinásobného grandslamového vítěze to bylo už třinácté basilejské finále, z nichž vytěžil osm titulů. Na turnaji v rodném městě se ale objevil ještě předtím, než tam vůbec odehrál zápas. Plnil totiž roli podavače míčků

 

Švýcarský triumf byl pro Federera titul číslo 95. Osamostatnil se tak na druhém místě v tabulce, která je složená tenistů, kteří získali celkově nejvíce turnajových vítězství. Na třetí příčku odsunul Ivana Lendla a na prvního Jimmyho Connorse ztrácí čtrnáct titulů. 

Šestatřicetiletý Federer stále mohl živit naději, že zakončí sezónu návratem na světový trůn. K tomu měl při ztrátě 1460 bodů na Rafaela Nadala celkem daleko, ale v závěru mužského tenisového kalendáře jsou teď velmi štědré akce – pařížské Masters a Turnaj mistrů v Londýně. Jenže kvůli bolestem zad se z akce, která se bude konat v Paříži, odhlásil a španělskému tenistovi tam tak stačí vyhrát jediný zápas, aby přezimoval na prvním místě v žebříčku.