Nadal v reklamě prozradil zajímavou statistiku. Kolik hodin ročně stráví na kurtu?

- Tomáš Kopecký

Jak dlouho se špičkový tenista zdrží na kurtu, ať už se jedná o zápasy nebo trénink? Rafael Nadal se při příležitosti natáčení reklamy pro španělskou televizi Movistar+ rozmluvil o náročném životě profesionálního tenisty. Šestnáctinásobný grandslamový vítěz a aktuální světový hráč číslo jedna potvrdil, že tento sport není jen tak pro každého a příprava vyžaduje velké úsilí.

„Trénuji čtyři hodiny denně, 210 dnů v roce. To je opravdu hodně,“ říká v úvodu reklamy, když si sedá na lavičku u tenisového dvorce. „Když k tomu přidáme, že hraju zhruba 80 zápasů ročně, z nichž většina trvá kolem dvou hodin,“ zastaví se a hlasitě vydechne, „dostanu se na 1000 hodin hraní za rok,“ prozradil.

Toto číslo určitě neplatí jen pro nejužší světovou špičku. Zcela jistě se s podobným režimem musí vypořádat také ostatní tenisté, kteří usilují o to, aby se zařadili mezi úspěšné. Ani hráč páté světové stovky si nemůže dovolit vypustit jediný trénink a naopak odehraje ještě více utkání, než členové TOP 10. Zdeněk Kolář odehrál v letošní sezoně už 93 zápasů a další jej ještě zcela jistě čekají.

Tímto výčtem však Nadal rozhodně nekončí. „Kdybych do statistik ještě započítal tréninkové porce během turnajů, bylo by číslo ještě vyšší,“ dodává.

„Měním výplet rakety každých devět her. Vyplétání rakety vyžaduje vždy minimálně deset metrů vlákna. Ročně tak potřebuji několik kilometrů tohoto materiálu“ svěřil se Nadal. Ještě více ohromující by byla statistika, jež by spočítala, kolik úderů Nadal za rok zahraje. Toto číslo by však zcela jistě přesahovalo možnost lidského chápání…