Nejkrásnější výměně tenisové historie už je více než dvanáct let

- David Schlegel

Vybrat nejúžasnější výměnu tenisové historie není snadné. Redakce Tenisového světa se pokusila vybrat tři nejlepší výměny všech dob, které jsou k nalezení na internetu.

Příběh nejkrásnější výměny tenisové historie je také příběhem Lleytona Hewitta a Rogera Federera. Úspěšnější z obou vrstevníků byl bezesporu Roger Federer, ale v ten jeden konkrétní březnový moment v roce 2005 v kalifornském Indian Wells zakončil úžasnou výměnu vítězným volejem Lleyton Hewitt…

Lleyton Hewitt a Roger Federer se narodili v roce 1981. Australan se ve dvaceti letech a devíti měsících stal nejmladší světovou jedničkou tenisové historie a na prvním místě žebříčku byl nepřetržitě od listopadu 2001 do června 2003. V tu dobu vyhrál US Open a pak i Wimbledon. Přesto se na začátek nového milénia nebude vzpomínat jako na Hewittovu éru.

1. místo: Lleyton Hewitt – Roger Federer (finále Indian Wells 2005)

Jen o půl roku mladší Roger Federer se sice stal prvním hráčem světa až v únoru 2004, ale jeho dominance světovému tenisu trvá dodnes. Federer strávil na prvním místě na světě v letech 2004 až 2012 celkem 302 týdnů, což je nejvíce ze všech tenistů tzv. open éry a vyhrál neuvěřitelných 19 grandslamů. Hewitta limitovala řada zranění a loni na Australian Open svou tenisovou kariéru zakončil. Byla úspěšná, ale s tou Federerovou se srovnávat nedá. Federer ještě po konci Hewittovy kariéry vyhrál dva grandslamy a nyní v říjnu 2017 mu v šestatřiceti letech patří druhá příčka na světě.

Z 22 vzájemných zápasů vyhrál Federer nad Hewittem hned sedmnáctkrát.  Hewitt porazil třikrát Federera v době, kdy  oběma bylo méně než dvaadvacet let a pak vyhrál Švýcar patnáctkrát za sebou! Teprve na sklonku kariéry dokázal Hewitt dvěma výhrami přerušit soupeřovu dominanci.

Federer tak svého vrstevníka pokořil ve většině kritérií, v nichž je možné tenisty porovnávat. Současný nehrající kapitán australského daviscupového týmu se však může radovat z jednoho dílčího skalpu. V březnu 2005 totiž ve finále turnaje v Indian Wells přemohl Hewitt Federera v asi nejkrásnější výměně tenisové historie.

Federer vyhrál nad Hewittem první set 6:2. Ve druhé sadě byl stav 1:1 a Federer měl při podání Australana brejkbol. Pak přišla výměna, ze které se tají dech.

Hewitt podal do soupeřova bekhendu a rozehrála se partie plná ostrých úderů od základní čáry, lobů, kraťasů i volejů. Po 45 úderech pak přišel neskutečný volej Lleytona Hewitta, kterým tak Asutralan srovnal stav na shodu. K titulu mu sice tento vyhraný míč nepomohl, ale na tuhle výměnu oba tenisté vzpomínají i po letech.

„Myslím, že to byla jedna z nejlepších výměn v mém životě. Jsem hrozně rád, že jsme tu výměnu nezakončili nějakou chybou. Byli jsme pak opravdu unavení,“ uvedl Federer, který tehdy vyhrál 42 z posledních 43 zápasů a získal sedmnáctý titul na turnaji ATP v kariéře.

Po výměně fanoušci spontánně povstali a aplaudovali fantastické výměně. „Tohle se nestává po běžném míčku uprostřed zápasu. Podobný pocit zažijete, když vyhrajete Davis cup nebo něco podobného v pěti setech. Rozhodně se to ale neděje běžně, zvláště když ani jeden z hráčů nebyl Američan,“ řekl Hewitt, který srovnal na shodu a hru nakonec při svém servisu urval.  

Federer nakonec titul z Indian Wells bezpečně získal, když Hewitta porazil 6:2, 6:4, 6:4. Titulů a trofejí však mají oba tenisté spoustu. Nejhezčí tenisovou výměnu obou tenistů však vyhrál Australan…

2. místo: Novak Djokovič – Rafael Nadal (finále US Open 2011) 

3. místo: Pete Sampras – Andre Agassi (finále US Open 1995)