Čtyři důvody, proč duo Fedal drtí konkurenci

- Radek Štohl

Rafael Nadal a Roger Federer celou sezónu dominují tenisovému světu. Oblíbené duo si mezi sebe rozdělilo všechny letošní grandslamy, z osmi dosavadních turnajů Masters opanovalo hned pět, a tak není divu, že na prvních dvou místech žebříčku můžeme vidět právě tuto dvojici. Na třetím místě se stále nachází zraněný Andy Murray, Brit ztrácí na druhého Federera propastných 3 215 bodů. Vypovídá tento obraz o nesmírné kvalitě zkušené dvojice, nebo je naopak zbytek hráčů až příliš slabý?

Podíváme-li se na vítěze letošních grandslamů, poté vypadají následovně: Federer, Nadal, Federer, Nadal. Zaměříme-li se na turnaje kategorie Masters, jména vítězů zněla: Federer, Federer, Nadal, Nadal, Thiem, Zverev, Dimitrov, Federer.

Zde nabízíme čtyři důvody, proč Nadal s Federerem i nadále válcují zbytek konkurence:

1) Výjimečné duo
O probíhající éře se mluví jako o vůbec té nejlepší v historii a právě španělsko-švýcarská dvojice je toho hlavní součástí. Když Pete Sampras vybojoval čtrnáct grandslamových trofejí, neočekávalo se, že by ho v téhle statistice mohl kdokoliv předčít. Poté však přišel Roger Federer a ziskem titulu ve Wimbledonu v roce 2009 vyhrál v necelých osmadvaceti letech patnáctou trofej z podniku velké čtyřky. V současné době jich má švýcarská legenda devatenáct. Pozadu nezůstává ani jeho odvěký rival, ačkoliv získal „jen“ šestnáct titulů. „Král antuky“ se před Samprase dostal letos v červnu, když podesáté v kariéře dobyl French Open.

2) Federer s Nadalem jsou pro sebe vzájemnou motivací
Federer se prvních vyhraných grandslamů dočkal v době, kdy mužskému tenisu chyběla větší osobnost. Švýcar tento trend změnil a byl po několik let neohroženým králem. Poté se však na scénu přiřítil dravý a nebojácný protivník z Mallorcy, který se rychle dostal do světové špičky a svým stylem Federerovi příliš neseděl. Nadal mu dokonce v roce 2008 sebral šestý titul v řadě z Wimbledonu a krátce na to ho sesadil z trůnu. Starší z tenistů najednou dostal obrovskou konkurenci a rozhodně se nechtěl snadno vzdát. Federer nejednou připomněl, že právě díky Nadalovi musel v trénincích ještě přidat a díky tomu se zlepšit. A to stejné platí nyní o Španělovi, který se od pět let staršího protihráče nechce nechat porážet.

3) Zranění Djokoviče, Murrayho, Wawrinky
Nadal s Federerem se letos do tenisového kolotoče vrátili ve velkém stylu, v čemž jim ovšem pomohly i zdravotní patálie jejich největších protivníků. Novak Djokovič, Andy Murray i Stan Wawrinka kvůli tomu předčasně ukončili sezónu. Ani v průběhu roku se zmíněno trio nemohlo plně opřít o zdraví a po celou dobu tak podávat vyrovnané výkony. Španěl se Švýcarem tak mohli v letošním ročníku jednoznačně dominovat.

4) Zverev a další se potýkají s nevyrovnanými výkony
Alexander Zverev letos prožívá parádní rok a ve svých dvaceti letech se řadí k překvapením letošního roku. Německý mladík dokázal v Římě poprvé v kariéře ovládnout podnik Masters, ten druhý přidal v Montrealu. V obou případech ale následně prohrál v úvodním kole, když na French Open nestačil na Verdasca, po výhře na kanadském turnaji vypadl v Cincinnati s Tiafoem.
Podobně na tom jsou i další mladí tenisté jako je Thiem či Kyrgios. Prvně jmenovaný po fantastické antukové části, kde mimo jiné ve čtvrtfinále French porazil Djokoviče, například nezvládl přechod na trávu a ze třech utkáních prohrál hned dvě z nich. Rakušan navíc na posledních třech turnajích vypadl po úvodním zápase.