Češi na žebříčcích ATP / WTA: Pavlásek opustil první stovku, Strýcová dále stoupá

- Petr Šístek

Tomáši Berdychovi se nevydařil start do travnaté sezony a poté, co v úvodním kole turnaje kategorie ATP 500 ve vyrovnaném zápase nestačil na Marcose Baghdatise, klesl na 9. příčku. Nebýt atypického nasazování Wimbledonu, tak by díky neúčasti Rafaela Nadala měl být na třetím grandslamu sezony mezi první osmičkou nasazených, ale vzhledem k tomu, že se hráčům k bodům v žebříčku přičítají i výsledky na trávě v minulých sezonách, tak se do očekávat, že se do první osmičky na jeho úkor dostane Richard Gasquet, který si vloni v All England Clubu zahrál semifinále.

Jiří Veselý si minulý týden jako šťastný poražený zahrál v Queen’s Clubu a díky skalpu Jeremyho Chardyho a získaným 55 bodům se posunul o 4 místa na 64. pozici. Lukáši Rosolovi na rozdíl od něj úvod travnaté sezony nevyšel, když byl v kvalifikaci turnaje v Halle nad jeho síly Tatsuma Ito. Brněnský rodák tak klesl již na 75. pozici, a pokud bude chtít zabránit dalšímu pádu, tak bude muset dojít ve Wimbledonu alespoň do 2. kola.

Adam Pavlásek zažil v Popradu hned dvě premiéry. Poprvé si zahrál na challengeru v roli obhájce titulu a odehrál také první zápasy v kariéře jakožto příslušník světové stovky. Poté, co ale ve čtvrtfinále nestačil na 50. hráče světa Martina Kližana a turnajové prvenství neobhájil, tak klesl o 18 míst na 117. příčku. Radek Štěpánek se po úspěšném tažení ve Stuttgartu rozhodl hrát v Halle pouze čtyřhru a v pořadí dvouhry kvůli tomu mírně klesl na 121. pozici. Díky jeho skvělým výkonům z poslední doby ale obdržel divokou kartu na Wimbledon, kde bude mít možnost přiblížit se či zaútočit na průnik do první světové stovky.

Zatímco pro Marku Michaličkovi přineslo uhrané kolo v Popradu posun o jednu příčku, Robin Staněk si díky stejnému úspěchu opět vylepšil kariérní maximum, tentokrát již na 261. místo. O další posun si zahraje tento týden v Miláně. Nepovedenou sérii stále nedokázal prolomit Jan Šátral, který z důvodu neobhájení popradského čtvrtfinále klesl o 17 míst na 269. příčku, a v nadcházejících týdnech jej čekají další velmi těžké obhajoby. O poznání příjemnější období zažívá David Poljak, který se díky uhranému semifinále na polském tunaji Futures propracoval již na 830. pozici.

Petra Kvitová měla v Birminghamu vzhledem k situaci v žebříčku skvělou možnost k návratu do elitní světové desítky, kterou ale po prohře s Ostapenkovou v 2. kole nevyužila. Další možnost bude mít již v tomto týdnu v Eastbourne, kde plní roli nasazené pětky. Karolína Plíšková po triumfu v Nottinghamu vítěznou šňůru protáhnout nedokázala, v úvodním zápase nestačila na Barboru Strýcovou a zůstala na 17. pozici.

Právě plzeňská rodačka ale pokračuje ve skvělé sezoně a v Birminghamu došla až do finále, v němž ani ve třetím letošním vzájemném zápase nestačila na Madison Keysovou. I tak se ale posunula v žebříčku WTA na 26. místo a co se týče bodů získaných v letošní sezoně, tak je již 13. Lucii Šafářovou na vítěznou vlnu nevynesla ani změna trenéra a po prohře s Petrou Kvitovou uzavírá první třicítku.

Denisa Allertová stále není po vleklých zdravotních problémech v ideální formě a po kruté porážce v 1. kole turnaje v ‘s Hertogenboschi klesla o dvě příčky na 82. místo. Oproti tomu Kateřina Siniaková navzdory sympatickým výsledkům poslední doby neobhájila čtvrtfinále v Birminghamu, v důsledku čehož se jí vzdálila první stovka a nyní okupuje 117. příčku. Dobrou pozici pro průnik do první stovky bude mít Kristýna Plíšková, která je momentálně 106. a na poslední chvíli se díky nevyužitým divokým kartám dostala do hlavní soutěže Wimbledonu.