Češi v akci: V Nottinghamu postoupil jen Veselý. Zápasy Čechů na Wimbledonu přeloženy na úterý

- Petr Šístek, Filip Lefenda

Třetí grandslamový turnaj sezony začal v pondělí úvodním kolem mužské kvalifikace. Na kurtech v All England Clubu se měl představit také trojlístek českých hráčů - Marek Michalička, Jan Šátral a Adam Pavlásek. Program však narušil déšť, v Londýně se začalo hrát až po páté hodině odpolední a vinou pozdějšího nasazení na kurty byly zápasy všech tří Čechů přesunuty na úterý. Stejný osud potkal v Eastbourne i Denisu Allertovou a Petru Kvitovou. Na trávě se tak hrálo pouze v Nottinghamu. Jan Hernych dobře rozehraný zápas s Dudim Selou do vítězného konce nedotáhl a s turnajem se rozloučil. Neuspěl ani Lukáš Rosol, jenž neuhrál ani set s domácím Kylem Edmundem. Vítězný prapor českého tenisu tak vztyčil alespoň Jiří Veselý, jenž zdolal ve dvou setech vítěze popradského challengeru Horacia Zeballose.

První den wimbledonské kvalifikace narušil déšť, zápasy Čechů byly odloženy na úterý

Letos Pavlásek plní roli nasazené dvojky kvalifikace a v prvním kole poměří síly se 171. hráčem světového žebříčku Henrim Laaksonenem. Na Jana Šátrala čeká Argentinec Nicolas Kicker, který dokázal překvapit Adama Pavláska v loňském prvním kole kvalifikace US Open. Marek Michalička se pak pokusí vrátit Ramkumaru Ramanathanovi porážku z kvalifikace loňského challengeru v Miláně. Všechny pondělní zápasy českých tenistů na Wimbledonu však byly naplánovány až jako třetí nebo čtvrté na daných kurtech a vzhledem k deštivému počasí musely být přeloženy na úterý.

V Nottinghamu se z postupu radoval pouze Veselý

Déšť komplikoval program také v Nottinghamu, kde se ale nakonec všichni tři čestí tenisté dostali v závěru dne do akce. Jiří Veselý má za sebou úspěšné vystoupení proti vítězi popradského challengeru Horaciu Zeballosovi. Argentince český hráč porazil ve dvou setech bez ztráty servisu. Úvodní sada nenabídla devět her ztracené podání, až v té desáté se prosadil hráč na příjmu, kterým byl příbramský rodák. Ten brejknul svého soupeře také ve druhém setu, a sice za stavu 3:2. Veselý následně duel bez potíží dopodával a ve druhém kole vyzve lucemburského „bombarďáka“ Gillese Müllera.

Po roce se v hlavní soutěži turnaje ATP představil Jan Hernych. Ten si na oblíbeném travnatém povrchu v Nottinghamu čátečně spravil chuť ze Stuttgartu, kde nestačil v úvodním zápase na Jamese Warda. Tentokrát zrádnou dvoukolovou kvalifikací prošel bez ztráty jediného setu, v úvodním kole hlavní soutěže pak na něj čekal Izraelec Dudi Sela, s nímž dosud prohrál všechna tři vzájemná utkání, z toho poslední dvě ve třech sadách. A jiné to nebylo ani tentokrát. Hernych začal duel výborně, v prvním setu dokázal vzít soupeři dvakrát servis, zatímco svůj ztratil pouze jednou a zvítězil 6:4. Poté se ale začaly karty obracet. Český hráč nezachytil nástup do druhého dějství a rychle nabral manko tří her, které si izreaelsky sok udržoval až do konce setu, jenž nakonec vyhrál 6:3. Rozhodovat tak opět musela třetí sada, ta ale příliš vzruchu nepřinesla. Pražský rodák dokázal s favoritem držet krok pouze do stavu 2:2, poté již prohrál čtyři hry v řadě a s turnajem se loučí.

Jako poslední se na kurty dostal Lukáš Rosol, premiérovou letošní výhru na trávě si ale nepřipsal. S domácím Kylem Edmundem, členem britského daviscupového týmu, prohrál 4:6 a 3:6, když v celém duelu nastřádal na podání jen dvě esa. Celkově nabídl soupeři hned sedm brejkbolů, zatímco Brit musel odvracet pouze jediný. 

Duely se odkládaly také v Eastbourne

Do turnaje v Eastbourne měla vstoupit Petra Kvitová, která zde plní roli nasazené pětky. Česká jednička měla v úvodním kole volný los a v utkání druhého kola se střetne s Timeou Babosovou, jež v prvním zápase přehrála Camilu Giorgiovou 2:0 na sety. Prolomit špatné výsledky po vleklých zdravotních problémech se pokusí Denisa Allertová. Třiadvacetiletá pražská rodačka postoupila do 2. kola kvalifikace díky skreči soupeřky, v něm ale nestačila na nasazenou jedničku Puigovou. Nakonec ale měla štěstí a díky odhlášení Strýcové, Keysové a Vandewegheové si zahraje v hlavní soutěži, v jejímž 1. kole vyzve úspěšnou kvalifikantku Lučičovou. Oba zápasy českých tenistek ale byly z důvodu vytvrvalého deště odloženy na úterý.

Šafránek se prodral do hlavní soutěže v Miláně, staněk na stejném turnaji dohrál

Na challengeru v Miláně dnes vyvrcholila kvalifikace, jíž nakonec úspěšně prošel Václav Šafránek. Ten v úvodních dvou kolech překvapil cennými výhrami, když přehrál nadějné domácí hráče Napolitana i Marcoru. Ve finálovém kole byl jeho soupeřem opět Ital, dvacetiletý Filippo Baldi, 770. hráč světa. Šafránek si v obou setech jednou prohrál svůj servis, ale i přesto se dokázal svou hrou prosadit a po výhře 6:4 a 7:5 postoupil do hlavní soutěže.

Úvodní kolo hlavní soutěže si zahrál Robin Staněk, jenž vyzval Belgičana Yannika Reutera, 266. hráče světa. Český tenista, který se dnes ocitl na kariérním žebříčkovém maximu, jímž je 261. pozice, vstoupil do utkání skvěle a ujal se vedení 5:2. Poté se ale dostal do hluboké herní krize a prohrál 9 gemů v řadě. Za stavu 0:4 ve třetím setu dokázal ještě zabojovat a snížil na 3:4, i přesto ale nakonec podlehl poměrem 5:7, 3:6 a s turnajem se tak loučí již po prvním zápase.

Jednadvacetiletý hráč se poté ještě představil po boku krajana Romana Jebavého v deblu. Proti mexicko-americkému páru Reyes-Varela, Schnur vyhráli Češi první set ve zkrácené hře, poté již ale začali soupeři plnit roli favoritů a zápas nakonec otočili, když druhý set ovládli poměrem 6:2 a v supertiebreaku povolili českým tenistům jen tři vyhrané míče.

ATP / WTA

THE CHAMPIONSHIPS, WIMBLEDON (muži, 21 712 000  £, tráva, 1. kolo kvalifikace)

ADAM PAVLÁSEK (117.) - Henri Laaksonen (SUI, 171.) odloženo na 21. 6.

JAN ŠÁTRAL (267.) - Nicolas Kicker (ARG, 135.) odloženo na 21. 6.

MAREK MICHALIČKA (241.) - Ramkumar Ramanathan (IND, 231.) odloženo na 21. 6.

AEGON OPEN  NOTTINGHAM (muži, 648 255 €, tráva, 1. kolo)

LUKÁŠ ROSOL (75.) - Kyle Edmund (GBR, 68.) 4:6, 3:6

JIŘÍ VESELÝ (64.) - Horacio Zeballos (ARG, 85.) 6:4, 6:3

JAN HERNYCH (324.) - Dudi Sela (ISR, 71.) 6:4, 3:6, 2:6

AEGON INTERNATIONAL EASTBOURNE (ženy, 711 778 $, tráva, 2. kolo)

PETRA KVITOVÁ (11.) - Timea Babosová (HUN, 45.) odloženo na 21. 6.

AEGON INTERNATIONAL EASTBOURNE (ženy, 711 778 $, tráva, 1. kolo)

DENISA ALLERTOVÁ (82.) - Mirjana Lučičová (CRO, 56.) odloženo na 21. 6.

CHALLENGER TOUR

MILÁN (muži, 42 500 EUR, antuka, 3. kolo kvalifikace)

VÁCLAV ŠAFRÁNEK (383.) - Filippo Baldi (ITA, 770.) 6:4, 7:5

MILÁN (muži, 42 500 EUR, antuka, 1. kolo dvouhry)

ROBIN STANĚK (261.) - Yannik Reuter (BEL, 266.) 5:7, 3:6

MILÁN (muži, 42 500 EUR, antuka, 1. kolo čtyřhry)

ROMAN JEBAVÝ, ROBIN STANĚK - Miguel Angel Reyes-Varela (MEX), Max Schnur (USA) 7:6 (3), 2:6, 3:10

ITF/FUTURES

BREDA FUTURE+ (muži, NED2, 25 000 USD + H, antuka, 1. kolo)

JAN MERTL (289.) - Tom Schoneberg (GER, 689.) 

FUTURE NORD KALTENKIRCHEN (ženy, 10 000 USD, antuka, 3. kolo kvalifikace)

TEREZA KOLÁŘOVÁ (1104.) - Julia Marzollová (GER, -) 6:4, 6:1

ZM OPEN 2016 MARIBOR (ženy, 10 000 USD, antuka, 2. kolo kvalifikace)

BARBORA MIKLOVÁ (1213.) - Ena Babicová (CRO, -) 7:6(5), 6:4

HANA UHROVÁ (-) - Anastassia Pantelicová (SRB, -) 6:4, 6:2

ZM OPEN 2016 MARIBOR (ženy, 10 000 USD, antuka, 3. kolo kvalifikace)

KAROLÍNA NOVOTNÁ (1257.) - Reka Szalaiová (HUN, -) odloženo na 21. 6.

BARBORA MIKLOVÁ (1213.) - Marianna Petreiová (ITA, -) odloženo na 21. 6.

HANA UHROVÁ (-) - Domenika Turkovicová (CRO, -) odloženo na 21. 6.