Postrach jménem Federer! Nadal s ním znovu prohrál

- Jan Vojkůvka

Roger Federer nad Rafaelem Nadalem dál dominuje! Švýcarský tenista vyhrál v čínské Šanghaji i čtvrtý letošní zápas se svým španělským soupeřem a prodloužil svou vítěznou šňůru nad světovou jedničkou na pět utkání v řadě. Nadala na turnaji Masters porazil ve dvou setech 6:4, 6:3.

Takovou dominanci nad Rafaelem Nadalem ještě nepoznal. Maestro Roger Federer od turnaje v Basileji 2015 vyhrál nad Španělem už pátý zápas v řadě a v Šanghaji podtrhl svou letošní vládu ve vzájemných kláních.

Federerovi se v Šanghaji navíc podařilo ukončit Nadalovu šestnáctizápasovou vítěznou šňůru, kterou načal během posledního grandslamu sezony na US Open. Pomalu se tak stává menším postrachem svého španělského rivala, který až do letošní sezony byl mnohem úspěšnější, co se týče zápasové bilance s Federerem

Ostatně nad Švýcarem dokázal vyhrát 23 zápasů a hned ve třech obdobích ho porazil pětkrát v řadě. Úspěchy z let 2005/06, 2008/09 a 2013/14, kdy Federera na kurtu drtil, ovšem odvál čas a karta se začíná obracet. Švýcarský tenista od roku 2015 s Nadalem neprohrál, poprvé v kariéře mu uštědřil pět porážek v řadě a čtyřikrát nad ním, během tohoto období, vyhrál turnajový titul.

Vítězství v Šanghaji se rodilo rychle a Federer za pouhých 73 minut hry mohl slavit. V utkání ho zdobil skvělý servis a smrtící return, kterým vystavoval soupeře tlaku. Nadala nepustil ani k jednomu brejkbolu, dohromady prohrál jen osm fiftýnů a sám prorazil Španělovo podání hned třikrát.

První set rozhodl brejk už z prvního gemu. Federer výhodu brejku dokázal bez větších problémů dotáhnout až do koncovky a proměnit hned první setbol. Ve druhém dějství se ke klíčovému Nadalovu podání dostal v páté hře. Opět bez větších obtíží dovedl sadu do koncovky, ve které navíc přidal ještě jeden vyhraný soupeřův servis. Právě na returnu využil v pořadí druhý mečbol v utkání.

Šestatřicetiletý Federer, který před turnajem v Šanghaji ztrácel na o pět let mladšího Nadala ve světovém žebříčku 2375 bodů, v pondělním vydání žebříčku citelnou část odmaže. Díky triumfu bude jeho ztráta činit 1960 bodů. Ač je ztráta stále ohromná a ani jeden z hráčů už neobhajuje žádné body, Federer dál může snít, že se na konci roku stane světovou jedničkou.