Ze spoluhráčů opět soupeři. Šanghaj se těší na super finále Federera s Nadalem

- Jan Vojkůvka

Ještě před pár týdny společně usilovali o první titul pro Evropu v Laver Cupu. Nyní se z Rafaela Nadala a Rogera Federera opět stali rivalové a čeká je nemilosrdná bitva o vítězství na Masters v Šanghaji. Dokáže španělská světová jednička prolomit letošní smůlu ze vzájemných klání a po třech porážkách Federera přehrát?

Na Australian Open i na Masters v Indian Wells a Miami se letos z vítězství radoval Roger Federer. V bojích proti svému kariérnímu soupeři snížil ztrátu ve vzájemné bilanci na 14-23. A po dalším triumfu touží v čínské Šanghaji, oblíbené destinaci, kde ho za výhrou požene i věrné publikum.

Proti snaze šestatřicetiletého Švýcara se pokusí postavit Rafael Nadal, král letošní sezony. Šestnáctinásobný grandslamový šampion sice prohrál poslední čtyři souboje s Federerem, včetně tří letošních duelů, ale aktuální formu má úchvatnou. Získal dva tituly v řadě (US Open a Peking) a vyhrál 16 zápasů po sobě.

Se ziskem 30 titulů z turnajů ATP World Tour 1000 je Rafael Nadal rekordmanem společně s Novakem Djokovičem v počtu vítězství na Masters. A v případě výhry by se v této statistice osamostatnil. I o to Španěl bude hrát ve svém 46. finále na tomto typu podniků.

Své 46. finále na Masters odehraje i Federer, který však vyhrál „pouze“ 26 těchto turnajů a za svým sokem i přítelem prozatím zaostává. Celkově si ovšem Federer zahraje o 94. titul kariéry. Nadal bude usilovat o trofej s pořadovým číslem 76.

Rivalita obou tenistů začala už v roce 2004 v Miami, kde tehdy v prvním vzájemném utkání vyhrál Nadal. Od té doby spolu pouze na Masters odehráli 16 zápasů, ze kterých Nadal vyhrál hned 11 střetnutí. Je však pravdou, že většina zápasů byla odehrána během jara na antuce v Monte Carlu, Římě a Madridu.

Federer tak má, co dohánět. Ač je jeho letošní sezona jednou z nejúspěšnějších a svého soupeře dokázal pravidelně porážet, nebude v Šanghaji favoritem. Ale jako už mnohokrát může tenisovou veřejnost přesvědčit o tom, že není radno podceňovat švýcarského gentlemana.

Finále má plánovaný začátek v 10:30 středoevropského času.