Korupce v tenise? Brit Golding odmítl úplatek za prohru v prvním setu

- Jan Havlovic

Další případ korupce v tenisovém světě! Bývalý řecký tenista Alexandros Jakupovic měl před čtyřmi lety nabídnout na turnaji v Řecku Oliveru Goldingovi částku 2000 $, když prohraje první set. Britský tenista odmítl a svého soupeře šel po utkání nahlásit příslušným orgánům. „Nejdříve jsem se cítil trochu provinile, ale jsem si jistý, že jsem udělal správnou věc,“ říká Golding.

Korupce je nešvar, který se zatím nepodařilo vymýtit v žádném ze světových sportů. Bohužel se nevyhýbá ani tenisu. Letos v červenci zaskočila tenisový svět zpráva o tom, že některé zápasy wimbledonské kvalifikace a hlavní části mohly být zmanipulovány. Tato podezření se naštěstí nepotvrdila a posvátný wimbledonský areál zůstal tedy neposkvrněn.

Nyní však vyplula na povrch informace o pokusu uplácení zápasu na turnaji řeckém Heraklionu v roce 2013. V hlavní roli byl Řek Alexandros Jakupovic, který nabízel finanční odměnu tehdy dvacetiletému Britovi Oliveru Goldingovi. „Dám ti 2000$, když mě necháš vyhrát první set. Poté ti umožním zápas vyhrát,“ řekl tehdy řecký tenista svému soupeři ve čtvrtfinálovém souboji.

Britovi bylo tehdy dvacet let, a tak si mohl přilepšit v začátcích své tenisové kariéry. Golding je však čestný člověk, a tak peníze odmítl. Jakupovice následně porazil po setech 6:3, 6:2 a po zápase šel vše oznámit supervizorovi turnaje. „Slýcháme o těchto situacích a obáváme se, že je to problém. S tímhle jsem se však před tímto excesem v Řecku nikdy nesetkal,“ vyvracuje Golding domněnky o narůstající korupci v tenise.

„Cítil jsem se trochu provinile, že jsem ho nahlásil. Ale je tu problém, který musí být vymýcen, takže jsem si jistý, že jsem udělal správnou věc,“ hovořil čtyřiadvacetiletý britský tenista v rozhovoru pro ITV News.

Jakupovic je pro TIU (organizace bojující proti korupci v tenise) známou firmou. Bývalý řecký tenista byl spojován již několikrát s nelegálními aktivitami a dostal doživotní zákaz hraní na profesionální tenisové úrovni.

Tento dobrý čin se Goldingovi vrátil, neboť následně celý turnaj vyhrál!