Zaslouží si Tomic divokou kartu do Melbourne? Turnajový ředitel vyjádřil pochybnosti

- Jan Vojkůvka

Tragická sezona, kterou australský tenista Bernard Tomic prožívá, může mít velmi negativní dopad i na další rok. Kromě dlouhodobých problémů s přihlašováním na turnaje už má téměř jisté, že se nedostane do hlavní soutěže Australian Open. A činovníci slavného australského grandslamu si nejsou jistí, zda si Tomic zaslouží udělení divoké karty.

Rok, na který by potřeboval co nejdřív zapomenout. Čtyřiadvacetiletý Tomic vyhrál za celou sezonu pouhých 10 zápasů, ve 20 případech odešel jako poražený a několikrát způsobil poprask svými kontroverzními vyjádřeními o tom, že ho tenis nebaví a nedokáže najít motivaci ani na největších turnajích světa.

S motivací přitom nikdy neměl problém na domácím grandslamu v Melbourne, kde třikrát došel až do osmifinále. Bývalá světová sedmnáctka ovšem v průběhu letošního roku klesla až na 144. místo a účast v hlavní soutěži Australian Open se mu výrazně vzdálila. Naopak mu hrozí, že si poprvé od svých patnácti let zahraje v kvalifikaci, kde naposledy hrál v roce 2008.

Nepříliš příznivě se totiž o něm vyjadřuje turnajový ředitel melbournského grandslamu Craig Tiley, pro kterého není Tomic ideálním kandidátem na udělení divoké karty. V rozhovoru pro deník The Age byl totiž dotázán na to, jestli se australský bouřlivák může dočkat vstupenky do hlavní soutěže od organizátorů.

„To je dobrá otázka,“ podotkl Tiley. „Máme před sebou ještě dlouhou cestu a před koncem roku se ještě nějaký tenis bude hrát. Budeme se tím zabývat, až k tomu dojde. Ale pochopitelně se toho v příštích měsících musí stát hodně,“ naznačil turnajový ředitel. Na mysli měl zejména přístup Bernarda Tomica k tenisu a nutnost na sobě zapracovat.

Tomic svým přístupem ke sportu dráždí věřejnost a sám si to moc dobře uvědomuje. Už po svém prvním vítězství ve Wimbledonu se chlubil tím, že si mohl začít kupovat domy a auta, o čemž většina lidí může jen snít.

Australan v současnosti zápolí s tím, že je potřeba obětovat hodiny tréninku denně, aby zůstal na nejvyšší úrovni. Podle odborníků mu však tuto nutnost ztěžuje fakt, že si uvědomuje své finanční zabezpečení, které bylo jeho cílem pro kariéru.

Avšak jeho pád žebříčkem předznamenává mnohem hubenější léta, kterých se může dočkat, když místo turnajů ATP bude objíždět pouze challengery. A pokud svůj přístup k tenisu nezmění, bude turnajový ředitel Australian Open jedním z těch, kdo nebudou chtít udělit Tomicovi divokou kartu do Melbourne, což by Australana mohlo stát další porci bodů do žebříčku, které má v příští sezoně obhajovat.