Finále v Londýně zná dalšího účastníka. Pole rozšířil Rakušan Thiem

- Jan Vojkůvka

Zatímco ženský Turnaj mistryň zná svou kompletní sestavu, ten mužský má jistou teprve polovinu startovního pole. Nejčerstvějším přírůstkem mezi účastníky se stal Rakušan Dominic Thiem, který si v Londýně zahraje podruhé v řadě.

Rakouský tenista se stal teprve čtvrtým jistým účastníkem ATP Finals v Londýně, kam se kvalifikoval i přes porážku ve druhém kole turnaje v Šanghaji, kde nestačil na Srba Viktora Troickiho. Thiem doplní na závěrečném podniku sezony Rafaela Nadala, Rogera Federera a Alexandera Zvereva.

Thiem přitom neprožívá ideální část sezony a na asijské tour prohrál třikrát v řadě a na první vítězství na okruhu čeká od US Open. Díky výsledkům ostatních tenistů však získal jistotu, že ho už nikdo z nejlepší osmičky sezony nemůže vystrnadit. Oficiálně bude jeho postup oznámen po pondělním vydání žebříčku.

Čtyřiadvacetiletý tenista prožil průlomovou sezonu v minulém roce, kdy se do Londýna kvalifikoval poprvé. Výrazně mu pomohl zisk titulů v Buenos Aires, Acapulcu, Nice a Stuttgartu.

Letos se mu sice sbírka titulů tolik nerozšířila, když vyhrál pouze na antuce v brazilském Riu, ale dostal se do finále v Barceloně a na Masters v Madridu a na French Open zopakoval loňské semifinále. Se ziskem 3 725 bodů figuruje v žebříčku ATP Race To London na čtvrté příčce a pomyslnou hranici nutnou ke kvalifikaci překonal díky vyřazení svých soupeřů ve druhém či třetím kole turnaje v Šanghaji.

Na Turnaj mistrů nyní mají blízko další dva hráči, kterým k jistotě účasti schází méně než 200 bodů. Jsou jimi pátý Grigor Dimitrov a šestý Marin Čilič, kterým by účast v Londýně neměla uniknout. Vzdaluje se naopak Tomáši Berdychovi, který v Šanghaji kvůli zranění nestartoval a jeho ztráta se v průběžném aktualizovaném pořadí navýšila na 600 bodů.