Fognini vyfasoval dvouletou podmínku. Může přijít o grandslamy

- Jiří Vachtl

Fabio Fognini má na svědomí nejkontroverznější moment letošního US Open. Italský tenista během utkání prvního kola vulgárně urážel empirovou rozhodčí a následně byl z celého turnaje vyloučen. Nyní za své chování obdržel dodatečnou pokutu 96 tisíc dolarů a podmíněný zákaz startu na dvou grandslamových turnajích.

Fognini bude pykat za své nevhodné chování na letošním US Open. Třicetiletý tenista tehdy během prohraného zápasu prvního kola několikrát vulgárně urážel empirovou rozhodčí Louise Engzellovou. Ital po incidentu obdržel pokutu 24 tisíc dolarů a byl s okamžitou platností vyloučen z US Open. Byla mu skrečována i soutěž čtyřhry, kde se měl představit po boku krajana Simona Bolelliho.

Jeho chováním se tak v minulých dnech zabývala tzv. grandslamová komise. Ta se následně usnesla, že italskému bouřlivákovi udělí podmíněný zákaz startu na dvou grandslamových turnajích, a také pokutu ve výši 96 tisíc dolarů. Pokud se Fognini do konce sezony 2019 nedopustí dalšího podobného prohřešku, bude mu ona podmínka zrušena a pokuta následně snížena na polovinu.

Pokud ovšem svérázný Ital podmínku přece jen poruší a předvede nějaký podobný exces, stihne ho tvrdý trest. Fogniniho by v tom případě čekal zákaz startu na dvou grandslamech, z čehož by jeden musel být na newyorském US Open.

Italský tenista, který rozhodnutí komise nijak nezpochybňuje, se už za své činy omluvil. „Omlouvám se všem, nejen empirové rozhodčí, které jsem se už omluvil v New Yorku, ale všem, kterým jsem svým chováním ublížil, hlavně ženám. Ranilo mě, když jsem byl označen za sexistu, protože to není pravda. Jsem otec, manžel, mám matku a sestru. Vždy jsem ženy miloval,“ kál se třicetiletý tenista podle Eurosportu.

Fognini je připraven svou chybu vysvětlit také svým nejmenším fanouškům, kteří v něm vidí svůj vzor. „Uvědomuji si závažnost svých gest a vím, že jsem udělal něco hrozného. Jsem ochotný vyrazit do tenisových škol, abych si tam promluvil s dětmi a řekl jim, že jsem udělal chybu, která se už nebude opakovat,“ prozradil.

Osmadvacátý hráč světového žebříčku začal na své psychice po celém incidentu pracovat. „Je to můj limit, poznal jsem to. Začal jsem spolupracovat s mentálním trenérem a musím říct, že jsme na správné cestě,“ přiznal Ital závěrem. Jestli však svá slova myslel vážně není až tak zřejmé. Nebyl by to Fabio Fognini, kdyby záhy nevyvolal další kontroverze. Krátce po zveřejnění výše pokuty totiž na Instagram Stories nahrál tento "tajemný" vzkaz.