ATP

S pokutou a bez startovného! Kyrgios byl ztrestán za další průšvih

- Radek Štohl

Nick Kyrgios se ve středu dozvěděl verdikt za brzké ukončení duelu v Šanghaji. Dvaadvacetiletý hráč totiž na předposledním Masters sezóny bez jakéhokoliv udání důvodu skrečoval zápas prvního kola proti Stevu Johnsonovi. Australský tenista od ATP obdržel pokutu ve výši 10 000 dolarů, a navíc musí zapomenout na startovné, které pro neúspěšné účastníky úvodního kola činilo 21 000 dolarů.

Co se v úterý vlastně přihodilo? Kyrgios v utkání úvodního kola proti Johnsonovi hned po skončení tiebreaku prvního setu okamžitě kráčel k síti, kde svému protivníkovi podal ruku, čímž se tak k překvapení všech rozhodl ukončit duel. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat, vyhlášený bouřlivák z kurtu odcházel za pískotu přítomných diváků.

Pouhý den po jednom z dalších průšvihů se Australan dozvěděl trest. ATP udělila Kyrgiosovi pokutu 10 000 dolarů a k tomu se aktuálně jednadvacátý hráč světového žebříčku musí vzdát startovného 21 000 dolarů.

K předčasnému ukončení zápasu se později na twitteru vyjádřil i samotný hráč. „V uplynulých čtyřiadvaceti hodinách mě sužovaly problémy se žaludkem. Na zápas jsem se snažil být připravený, ale na kurtu to prostě nešlo. Myslím, že to šlo evidentně vidět od prvního míčku,“ uvedl dvaadvacetiletý tenista na sociální síti.

„Za poslední den jsem toho moc nesnědl. K tomu všemu jsem si při rozcvičování něco udělal s ramenem a po prohraném prvním setu jsem neměl dost síly na to, abych v utkání pokračoval.“

Dosud poslední Kyrgiosův prohřešek mohli fanoušci spatřit ve finále podniku v Pekingu, kde dostal trestný fiftýn za nesouhlas s výrokem umpirového rozhodčího.