WTA

Šafářová si kvůli zánětu šlach letos už nezahraje

- Radek Štohl

Lucie Šafářová se v probíhající sezóně na kurtech již nepředstaví. Třicetiletá tenistka se rozhodla předčasně ukončit sezónu kvůli zánětu šlach. Šafářová tak napodobila Radka Štěpánka a Adama Pavláska, kteří se vinou zdravotních potíží k podobnému kroku odhodlali rovněž.

Karel Tejkal, tiskový mluvčí Lucie Šafářové, Tenisovému světu sdělil, že aktuálně pátá deblistka světa má zánět šlach. Hráčka se v těchto dnech nachází po náročné sezónně na dovolené.

Šafářová letos celkově prožila fantastický tenisový rok, když se jí opětovně dařilo především v deblu. Společně s Bethanie Mattekovou-Sandsovou dokázaly hned na Australian Open získat titul. K němu před French Open přidaly ještě trofej z Charlestonu, aby si právě z Roland Garros odvezly celkově pátý společný grandslamový titul ze čtyřhry.

Ve Wimbledonu se však její parťačka nešťastně zranila ve dvouhře, a tak ve zbytku sezóny pokračovala vedle Barbory Strýcové. Na všech třech podnicích (Toronto, Cincinnati, US Open) došly Češky do semifinále, pro Šafářovou byl ovšem památný především druhý jmenovaný turnaj.

Po čtvrtfinálovém vítězství v Cincinnati se totiž Šafářová následující týden dostala poprvé v kariéře na první místo deblového žebříčku. Česká republika tak měla v daný okamžik ženskou světovou jedničku ve dvouhře (zásluhou Karolíny Plíškové) a také právě ve čtyřhře.

V singlu se v sezóně 2017 Šafářové podařilo vybojovat finálovou účast v Budapešti a k tomu další čtyři semifinále. Na grandslamových turnajích se zkušená tenistka probojovala nejdále na US Open, kde skončila v osmifinále.

Fedcupovou reprezentantku mohli fanoušci naposledy vidět v polovině září v kanadském Quebecu, kde došla mezi nejlepší čtyři hráčky turnaje. V boji o postup do finále však narazila na Maďarku Timeu Babosovou, se kterou prohrála 6:7(8), 4:6.

Sezónu již dříve ukončil také Radek Štěpánek, který po březnové operaci páteře nechtěl návrat uspěchat, a Adam Pavlásek, kkterého trápí zraněné zápěstí.