Budoucnost českého tenisu? Podívejte se na šest největších nadějí

- Jan Vojkůvka

Generační výměny nejsou nikdy jednoduché. Zatímco ale v ženském tenise není se záplavou talentovaných dívek, které se dokáží prosadit i mezi profesionálkami, nouze, mezi muži se dlouhodobě hovoří o úpadku. Je ale onen úpadek reálný, či líheň mladých talentů skrývá nové hvězdy? Podívejte se na šest největších nadějí českého tenisu.

Muži

Věřilo se Jiřímu Veselému, věřilo se Adamovi Pavláskovi. Oba mladí čeští tenisté ale podle názorů tenisových expertů nedokázali naplno prodat svůj potenciál a světlé záblesky úspěchů zastiňují i nečekané výpadky. Oba ale stále mají čas na to, aby dozráli a stali se lídry českého mužského tenisu.

Za nimi navíc roste další generace tenistů, kteří by mohli být mezi profesionály velmi úspěšní.

Dalibor Svrčina (2.10. 2002)
O tomhle patnáctiletém mladíkovi toho už bylo řečeno mnoho. Aktuálně 54. junior světa je jedním ze strůjců senzačního úspěchu juniorského daviscupového týmu, který letos v týmové soutěži zvítězil. A Svrčina vyhrál všechny své zápasy.

Na juniorském okruhu sbírá tituly od svých 13 let. Mezi spoustu deblových trofejí přidal svůj první singlový v Chorvatsku na den svých čtrnáctých narozenin a od té doby získal další tři tituly. Ten nejčerstvější je srpnové vítězství v maďarském Budaorsu. K tomu ve čtyřhře vybojoval naposledy trofej před měsícem v Praze. Stal se také světovou jedničkou ve svém ročníku.

Ač mu 2. října bylo teprve patnáct let, už má za sebou úspěch i mezi dospělými. Na futuru v Brně se dokázal probít kvalifikací až do hlavní soutěže. V ní sice prohrál s Petrem Nouzou a svůj první bod do žebříčku nezískal, ale co se nepodařilo v červenci, může se povést na podzim na halových turnajích v českých městech.

Jonáš Forejtek (10.3. 2001)
Druhý vítěz juniorského Davis Cupu a rovněž tenista, který neprohrál v týmové soutěži ani jeden zápas. Pravoruký šestnáctiletý tenista má nejraději antuku, na které také v říjnu 2016 získal svůj první titul mezi juniory, když zvítězil ve čtyřhře v Chorvatsku po boku Antonína Štěpánka.

Ve dvouhře na svou premiérovou trofej prozatím čeká, třikrát ale byl ve finále a velmi se mu daří ve čtyřhře společně s Daliborem Svrčinou. Jeho výkony v Davis Cupu ale ukázaly, že i v singlu je na tom velmi dobře a je jen otázkou času, kdy aktuálně 62. junior světa získá i první pohár.

A jeho sportovní cíle? „Nejlepší by bylo... Být světová jednička,“ prohlásil už v roce 2015 v rozhovoru pro iDnes.cz.

Michael Vrbenský (26.12. 1999)
Dvacítka juniorského žebříčku se už dokázala prosadit i mezi dospělými. Své tři body ve světovém žebříčku, kterými se v sedmnácti letech může pyšnit, navíc rozšíří díky postupu do čtvrtfinále v tuniském Hammametu o další dva. Jeho doménou je ale stále juniorský tenis, ve kterém reprezentuje na grandslamových turnajích.

A daří se mu na nich zejména v deblu po boku Rakušana Jurije Rodionova, stabilního parťáka a dalšího velké talentu mužského tenisu. Ve Wimbledonu se dostali až do finále, na French Open do semifinále.

Prvního titulu mezi juniory ve dvouhře se dočkal v září 2016, kdy zvítězil v maďarské Budapešti. Celkově získal dvě singlové a devět deblových trofejí. Na juniorském žebříčku se dostal až na 14. pozici a jen těsně mu unikl post v elitní desítce.

Další zajímavá jména: Tomáš Machač (16 let), Tadeáš Paroulek (17 let), Ondřej Štyler (17 let), Andrew Paulson (16 let).

Ženy

Český ženský tenis se nachází na vrcholu. Světovými jedničkami se letos staly Karolína Plíšková a Lucie Šafářová. Dlouhodobě se navíc v první stovce singlového rankingu drží spousta českých hráček a k tomu dominance ve Fed Cupu, která sice letos byla přerušena v semifinále, ale poslední roky by se daly téměř nazvat dynastií.

V pozadí navíc čekají další tenistky, které by v budoucnu měly patřit k hvězdám ženského tenisu. A vzhledem k tomu, že jsme vybrali pouze hráčky mladší 18 let, nevešly se do seznamu velké naděje v podobě Moniky Kilnarové či Johany Markové a spousty dalších.

Karolína Beránková (4.10. 2000)
Čerstvě sedmnáctiletá hráčka kombinuje juniorský a dospělý tenis se zajímavými úspěchy. Aktuálně 959. hráčka světa minulý týden postoupila mezi dospělými až do semifinále dvouhry v Lisabonu a její postavení na rankingu se bude výrazně měnit. Letos navíc na turnaji WTA v Praze dokázala v kvalifikaci šokovat Francouzku Razzanovou a zastavila ji až Lucie Hradecká.

Přesto stále úspěšně zápoli mezi juniorkami. Svůj první titul na tomto okruhu získala už v lednu 2015 ve Spojených arabských Emirátech, když jí bylo teprve 14 let. Od té doby začala startovat na mnohem silněji obsazených turnajích a navázat na trofej z Abu Dhabí dokázala až před měsícem v Praze, kde získala titul ve čtyřhře. Mnohokrát ovšem byla ve finále a to včetně jednoho z největších ruských turnajů Jelcin Cupu letos v únoru.

Denisa Hindová (17.7. 2002)
Už ve svých čtrnácti letech se dostala na 36. místo juniorského žebříčku. Nyní patnáctiletá tenistka je „až“ na 77. pozici, avšak i s jednou výhrou mezi dospělými, když v červnu porazila v Přerově Nikolu Tomanovou a probila se do osmifinále.

Talentovaná tenistka získala dva singlové a dva deblové tituly na juniorském okruhu. Vyzkoušela si atmosféru Wimbledonu, French Open a Australian Open a v konkurenci starších protihráček se neztrácí. A své nejlepší juniorské roky má před sebou.

Kristýna Lavičková (24.1. 2002)
Před sebou je má i patnáctiletá Kristýna Lavičková, která je mezi juniorkami aktuálně na 259. místě. Vítězka turnaje I. ČLTK Cupu z letošního ledna ještě loni reprezentovala dívčí tenis na MS družstev do 14 let a společně s Hindovou a Huňkovou obsadila čtvrté místo.

Letos navíc uspěla v dospělém tenise, když na domácím podniku ITF ve Starých Splavech vybojovala postup skrz kvalifikaci až do hlavní soutěže, v níž ale nestačila na favorizovanou Anastasii Zaryckou. Úspěchy slaví také na českých dvorcích mimo juniorský okruh ITF, když se stala halovou mistryní republiky starších žáků či získala trofej na turnaji do 16 let, ač jí v březnu 2016, kdy toho dosáhla, bylo teprve 14 let.

Další zajímavá jména: Denisa Huňková (14 let), Anna Sisková (16 let), Karolína Kubáňová (16 let), Aneta Kladivová (17 let).