Zverevovo dilema: Turnaj mistrů, nebo Next Gen Finals?

- Petr Sumbal

Alexander Zverev se vydrápal už na čtvrté místo žebříčku ATP, v žebříčku Race to London je dokonce třetí nejlepší. Účast na Turnaji mistrů má už jistou. Zároveň by ovšem mohl startovat i v Miláně, kde se budou hrát Next Gen Finals, turnaj pro nejlepší tenisty mladší jednadvaceti let.

Zvereva tak čeká těžké rozhodování, kterou z těchto dvou akcí ve svém tenisovém kalendáři upřednostní. Teoreticky by mohl hrát na obou prestižních turnajích, ale to by mu mohly hrozit až tři týdny vyplněné hraním tenisu. To v případě, že by postoupil do pokročilejších fází pařížské „tisícovky“, která oběma turnajům předchází.

Pařížský halový turnaj se koná od 30. října do 5. listopadu. O dva dny později startují Next Gen Finals v Miláně a na ně bez jakékoliv prodlevy navazuje klasický Turnaj mistrů v Londýně. Aktuálně je Zverev přihlášen na všechny tři tyto akce.

„V mém týmu jsme se o tom ještě nebavili, protože jsem se do Londýna kvalifikoval teprve před chvílí. Je ale jasné, že to budeme muset dobře naplánovat,“ řekl Zverev po čtvrtfinálovém vítězství v Pekingu, kde nakonec vypadl v semifinále.

„Myslím si, že v Miláně to bude skvělý turnaj. Řekl bych že v tomhle dělá ATP hodně dobrou práci, tím jak podporují nás, mladé tenisty,“ naznačil Zverev, že by v italské metropoli nechtěl chybět. A to i přesto, že se za tento turnaj neudělují žádné body do žebříčku. O ty se naopak bude hrát ve velké míře o týden později v Londýně. Tam může vítěz získat až 1 500 bodů, pokud vyhraje všechny zápasy.

Letošní Next Gen Finals budou poutat jednou zajímavou novinkou, která se na tam bude zkoušet. Chybět budou čároví rozhodčí a nahradí je jestřábí oko, které bude mít ve své vylepšené verzi hlášení autů plně na starosti. „ATP to dělá hodně dobře. Myslím, že bude mít tahle akce úspěch. Jak pro potřeby ATP, tak i pro mladou generaci hráčů,“ chválil mladý Němec.

Kromě Zvereva by se na turnaji mohli představit například Rusové Andrej Rubljov, Karen Chačanov nebo účastník nedávného Laver Cupu, Kanaďan Denis Shapovalov. Sedmičku nejlépe postavených mladíků na žebříčku doplní jeden majitel divoké karty.