Kyrgiose pronásleduje smrt babičky: Tenis mě nebaví! Chci žít normální život

- Marek Janoš

Australský tenista Nick Kyrgios je známý svými emocionálními výstupy. Devatenáctý hráč žebříčku se řadu let vypořádává se smrtí své babičky, což je pravděpodobně jedna z příčin jeho jednání.

Zbláznil se! Co vyvede příště? Jak si tohle může dovolit?! Některé činy Nicka Kyrgiose vzbuzují u tenisových fanoušků po celém světě prudké reakce. Dvaadvacetiletý Australan patří mezi nejvýstřednější hráče světové špičky a často na sebe strhává pozornost. Prý nechtěně.

Tvrdí to bývalá britská tenisová jednička, nyní rozhlasová a televizní reportérka Annabel Croftová. „Kyrgios je uvnitř rozervaný,“ uvedla nedávno pro Sky Sports.

Často středem pozornosti. Někdy si za to může sám, jindy ne. Croftová popisuje, že Kyrgiosova emoční nestabilita se zvýšila po smrti jeho babičky. Julianah Fosterová zemřela před dvěma lety ve věku 74 let krátce potom, co Kyrgios vypadl ve čtvrtém kole Wimbledonu.

Pár dní před smrtí Fosterové se Kyrgios rozhodl ji kvůli náročnému programu nenavštívit.  „Chtěl jsem ji vidět, ale měl jsem hromadu povinností. Jsem si ale jistý, že aspoň na den jsem si mohl udělat čas. Ponesu si to navždycky s sebou. Byla důležitou součástí mého života,“ řekl tehdy o babičce Julianah Fosterové. Krátce po jejím skonu si nechal na prostředníček vytetovat číslo 74 označující věk, ve kterém zemřela.

Číslo 74 poté Kyrgios napsal po několika vítězných zápasech také na sklíčko kamery a přidal se k němu také třeba jeho krajan Bernard Tomic. 

Se smrtí babičky se Australan vyrovnává těžce dodnes. „Netrávili jsme spolu moc času. A může za to hlavně tenis, kvůli kterému jsem s ní nemohl být tak často,“ svěřil se Kyrgios. „Jsou to už dva roky, co zemřela, ale pořád mě to žere,“ dodal posmutnělý tenista.

A ve své výpovědi pokračoval: „Abych byl upřímný, od té doby jsem nedal tenisu tolik, kolik by bylo třeba.“ Devatenáctý hráč žebříčku tak neustále řeší dilema, jestli chce žít život profesionálního sportovce se vším, co k němu patří, nebo ne.

„Pořád se to ve mně rve. Na jednu stranu chci vyhrávat, pořád vyhrávat. Na druhou stranu cítím, že bych chtěl žít normální život s rodinou daleko od pozornosti ostatních,“ dodal Kyrgios mimořádně otevřeně.

Croftová s Kyrgiosem hovořila před jeho semifinálovým zápasem v Číně proti Alexanderu Zverevovi. „Je mimořádně rozervaný,“ řekla poté. „Mám z něj občas pocit, že ho nebaví hrát. Nemiluje sport, jen jeho části,“ dodala Croftová.

„I když to často vypadá, že na sebe strhává pozornost, tak tomu tak není,“ myslí si Croftová. Podle ní je to spíš naopak. „Snaží se být v ústranní, neúčastnit se toho všeho. Je pod takovým tlakem, že mu to často přijde nesnesitelné,“ naráží na některé Kyrgiosovy zkraty.

Croftová zakončila temnou předpovědí. „S Nickem je to nahoru a dolů. Někdy se s tlakem prostě nedokáže vyrovnat. Je to něco, co v něm bude navždy.“

Právě teď je ale Kyrgios spíš na vrcholu sinusoidy. V Pekingu byl kousek od titulu, v neděli ho o něj ve finále připravil Rafael Nadal.