Berdych rozšířil šanghajskou marodku. Turnaj vynechá i Raonic s Tsongou

- Jan Vojkůvka

Podnik Masters v Šanghaji se letos potýká s výraznou marodkou, která oslabuje startovní pole místního jinak oblíbeného turnaje. Nejnovějšími odhlášenými jsou Kanaďan Milos Raonic, Francouz Jo-Wilfried Tsonga a český tenista Tomáš Berdych, který z prozatím blíže nespecifikovaných zdravotních důvodů musí předposlední z turnajů ATP World Tour 1000 vynechat.

Dvaatřicetiletý Berdych se odhlásil kvůli zdravotním problémům, které ho výrazněji limitovaly i v Pekingu, kde ze stavu 6:1, 4:3 s výhodou brejku prohrál utkání druhého kola s Rusem Andrejem Rubljovem.

Pro Berdycha je odhlášení z Šanghaje výraznou komplikací ve snaze proniknout na závěrečný Turnaj mistrů do Londýna, na který sice momentálně ztrácí stažitelnou porci bodů necelých 400 bodů, ale štědré body z Masters mu budou v konečném hodnocení chybět.

Berdych se tak stal jedním z 11 hráčů TOP 35, kteří oblíbený čínský turnaj vynechají. Kromě něho podnik vynechají kupříkladu Milos Raonic, jenž má problémy s lýtkem, Francouz Tsonga, který si na turnaji v Petrohradu poranil levé koleno, či Philipp Kohlschreiber, David Ferrer a Gael Monfils. Ti doplnili Novaka Djokoviče, Andyho Murrayho, Stana Wawrinku a Keie Nišikoriho, kteří předčasně ukončili sezonu.

Fanoušci v čínské Šanghaji se ale o kvalitní tenis nemusí bát. Startovní pole turnaje povedou dva nejvýše postavení hráči na žebříčku Rafael Nadal s Rogerem Federerem, Marin Čilič či mladé hvězdy Alexander Zverev a Dominic Thiem. Jediným českým zástupcem bude Jiří Veselý, který si v úvodním kole zahraje s Britem Kylem Edmundem.

Kompletní los najdete zde.