Změny v Davis Cupu! Hrát se bude na dva vítězné sety a ve dvou dnech

- Jan Havlovic

Mezinárodní tenisová federace (ITF) se rozhodla v příštím roce vyzkoušet v Davis Cupu dvoudenní formát s tím, že se bude hrát pouze na dva vítězné sety. Tyto změny se budou testovat v kontinentálních zónách, kde se v příštím roce představí také čeští tenisté.

O připravovaných změnách se hovořilo již v průběhu letošní sezóny. Mezinárodní tenisová federace chce zatraktivnit formát této mužské týmové soutěže a nyní se odhodlala k prvním krokům.

V příštím roce se v kontinentálních zónách I a II bude hrát pouze ve dvou dnech a na dva vítězné sety. Formát zůstává podobný. Daviscupové duely začnou v pátek, kdy se odehrají úvodní dvě dvouhry. Sobotní program začne čtyřhrou, po které budou následovat v případě nutnosti zbývající dva singlové zápasy. 

Třídenní formát zůstává zachován ve Světové skupině, avšak drobné změny se dotknou i elitních zemí. Týmy budou moci nominovat pět hráčů místo dosavadních čtyř. V případě, že bude po sobotní čtyřhře stav 3:0, odehraje se v neděli již jen jedna dvouhra.

„Jsme odhodlaní vylepšit naší vlajkovou loď pro hráče, fanoušky, pořadatelské země, vysílací společnosti i sponzory,“ uvedl prezident ITF David Haggerty na oficiálních stránkách Davis Cupu. „Pokud bude tento formát úspěšný, budeme v pozici, kdy budeme moci zvážit, zdali tyto změny aplikujeme také na zápasy Světové skupiny v dalších sezónách,“ pokračoval Haggerty.

Český daviscupový tým opustil podruhé v historii Světovou skupinu po zářijové porážce v baráži v Nizozemsku. Výběr Jaroslava Navrátila si nový formát vyzkouší v příštím roce v dubnu v rámci druhého kola euroafrické zóny I. O postup se Češi utkají s vítězem duelu mezi Jihoafrickou republikou a vítězem odloženého zápasu Izrael – Rumunsko.