Hlavní hvězdou Hopman Cupu bude opět Federer. Češi chybí

- Jan Vojkůvka

Zatímco letošní tenisová sezona se chýlí pomalu ke svému konci, ta nová se již začíná čile připravovat. Už 30. prosince ji zahájí jubilejní 30. ročník Hopman Cupu, na kterém se opět v roli hlavní hvězdy představí Švýcar Roger Federer. Organizátoři však přichystali fanouškům i další velká jména, která v Perthu budou startovat. Scházet naopak tentokrát budou čeští reprezentanti, kteří se nezúčastní poprvé po pěti letech.

Legendární Roger Federer společně s Belindou Bencicovou se pokusí napravit své vyřazení v základní skupině v letošní sezoně a tentokrát dotáhnout švýcarský tým do finále. Nebude je ale znovu čekat nic snadného. Startovní pole pro nadcházející ročník Hopman Cupu je velmi silné. Figuruje v něm hned šestice hráčů z TOP 20 na žebříčcích ATP a WTA.

Jedním z favoritů bude Německo, které přiveze do Perthu bývalou světovou jedničku Angelique Kerberovou a světovou čtyřku Alexandera Zvereva, který letos vyhrál dva turnaje Masters a premiérově se kvalifikoval na Turnaj mistrů do Londýna.

Na osvědčenou dvojici sází Spojené státy. Na letošní finále se pokusí navázat opět Jack Sock s Coco Vandewegheovou, kteří v rozhodující čtyřhře nestačili na Francouze. Paradoxem pak je, že právě obhájci z Francie budou v roce 2018 na Hopman Cupu, stejně jako česká či britská reprezentace, scházet.

Český tým bude v Perthu chybět poprvé po pěti letech. Na letošním ročníku skončila dvojice Adam Pavlásek a Lucie Hradecká v základní skupině, přičemž poslední triumf na konto Čechů připsali v roce 2012 Petra Kvitová s Tomášem Berdychem.

Do akce se dostanou naopak Japonci, kteří se do Austrálie podívají po dlouhých 16 letech a reprezentovat je bude Juiči Sugita s Naomi Ósakaovou.

Domácí Austrálie znovu postaví do svého týmu Darju Gavrilovovou, po jejímž boku se tentokrát místo Nicka Kyrgiose představí Thanasi Kokkinakis.

Na turnaji bude startovat také Belgie (David Goffin, Elise Mertensová), Kanada (Vasek Pospisil, Eugenie Bouchardová) a Rusko (Karen Chačanov, Světlana Kuzněcovová).