VIDEO: Bublikův prohoz tweenerem i skvělá citovka. ATP zveřejnila nejlepší zářijové údery z challengerů

- Jiří Vachtl

Velké napětí, skvělé výměny a potlesk tisíců diváků – to vše je k vidění na těch největších turnajích ATP. Fantastické údery však umí i hráči na nižších podnicích kategorie challenger. ATP nyní zveřejnila pět nejlepších úderů z těchto turnajů za měsíc září. Pro nás je jasným vítězem Alexander Bublik, který předvedl neuvěřitelný prohoz tweenerem ve stylu Nicka Kyrgiose. ATP však vítězným úderem zvolila skvělou citovku Tima Smyczeka.

5. místo - Andrej Kuzněcov (Orléans, Francie)
Ve druhém kole francouzského challengeru v Orléans došlo na souboj Andreje Kuzněcova (87.) a Danilo Petroviče (346.). Talentovaný Rus si v rozhodující třetí sadě vypracoval náskok jednoho brejku, který držel až do samotné koncovky. V ní tak musel Petrovič za stavu 3:5 podávat na udržení v utkání. To se mu však i díky fantastickému prohozu mladého Rusa nepodařilo. Srbský tenista se za stavu 0:15 vydal po dobrém prvním podání k síti, kde jej však pohotový Kuzněcov prohodil z velice obtížné pozice. Ruský tenista tak nakonec slavil postup do čtvrtfinále, ve kterém však už nestačil na pozdějšího vítěze Norberta Gomboše.

4. místo – Noah Rubin (Cary, USA)
Americký mladík Noah Rubin (192.) kráčel na domácím podniku v Cary proti Brazilci Pedro Sakamotovi (466.) za hladkým postupem do druhého kola. Běžný zápas úvodního kola challengeru však vyšperkovala fantastická výměna, během které se Sakamoto vydal k síti, kde však ani na třikrát výměnu neukončil, a tak byl běhavým Američanem nemilosrdně prohozen. Skvělému tenisovému momentu chyběl jen bouřlivý potlesk diváků, které by v ochozech centrálního dvorce bylo možné spočítat na prstech jedné ruky.

3. místo – Evan King (Tiburon, USA)
Na bronzovou příčku se propracoval další Američan – Evan King (248.). Domácí tenista si účast v hlavní soutěži kalifornského challengeru s dotací 100 tisíc dolarů vybojoval přes náročnou tříkolovou kvalifikaci. V hlavní soutěži proti Indu Prajnesh Gunneswaranovi (244.) však už neuspěl. Američtí fanoušci však pětadvacetiletému tenistovi nemohou upřít snahu a bojovnost. Tu perfektně předvedl na začátku druhé sady, kdy doběhl takřka ztracený lob a povedeným tweenerem míček ještě vrátil do hry. Jeho indický soupeř pak celou situaci u sítě podcenil a snaživý Američan ho za to potrestal.

2. místo – Alexander Bublik (Istanbul, Turecko)
Osmifinálové utkání na challengeru v Istanbulu svedlo dohromady Alexandera Bublika (100.) a Simone Bolelliho (196.). Kariéra italského tenisty, který se dříve nacházel i na 32. místě světového žebříčku, už je spíše na ústupu. Bolelli však vstoupil do utkání skvěle, když hned v úvodu Bublika připravil o podání a poněkud rozladěný mladík začal hrát hodně lehkovážně. Za stavu 2:3 a 0:40 ovšem předvedl neuvěřitelný úder, když tweenerem ve stylu Nicka Kyrgiose prohodil svého italského soupeře. S takovým přístupem se však mladý Kazach nemohl divit, když ztratil první sadu hladce 2:6. Následně však začal brát utkání vážně a celé ho překvapivě hladce otočil, když Bolellimu povolil v následujícím průběhu uhrát pouze jediný gem!

1. místo – Tim Smyczek (Tiburon, USA)
Nejlepším úderem na challengerovém okruhu se podle ATP v září prezentoval Tim Smyczek (205.). Americký tenista se přitom hlavní soutěže v Tiburonu původně neměl vůbec zúčastnit. Svoji pouť turnajem totiž ukončil už ve finále kvalifikace, kdy překvapivě nestačil na krajana Sekou Bangouru (406.). Domácí tenista se však nakonec dočkal jako tzv. lucky looser, a tak jsme mohli vidět jeho skvělý cit pro míč, který předvedl v utkání prvního kola proti Denisi Kudlovi (166.). Ten si po nahrávce svého soupeře naběhl na síť, kde už po povedeném stopvoleji slavil zisk fiftýnu. Jenže to by na druhé straně sítě nesměl stát Tim Smyczek, který ukázal své neuvěřitelně rychlé nohy a dokázal takřka ze ztracené pozice u sítě vykouzlit vítězný úder.