Kudy vede cesta na Turnaj mistrů? Berdych může stáhnout ztrátu už v Pekingu

- Jan Vojkůvka

Peking, Šanghaj, Basilej a Paříž. Česká tenisová jednička Tomáš Berdych zahajuje závěrečnou etapu v letošní sezoně s jasně stanoveným cílem – na posledních naplánovaných turnajích vybojovat letenku do Londýna. Ač nemá úplně nejlepší výchozí pozici, Turnaj mistrů není tak vzdálen, jak by se na první pohled mohlo zdát. Na poslední postupové místo totiž ztrácí jen 430 bodů.

Na jeho zvolených turnajích se bude hrát ještě o pořádnou porci bodů do žebříčku. Nasbírat se teoreticky dá až 3000 bodů. Peking s Basilejí jsou totiž z kategorie ATP World Tour 500 a Šanghaj s Paříží patří mezi Masters.

Pokud se chce Tomáš Berdych posedmé v kariéře kvalifikovat na Turnaj mistrů, potřebuje v závěru sezony uhrát dobré výsledky a nasbírat přinejmenším dalších 1200 bodů do žebříčku. Jeho ztráta aktuálně sice činí jen 430 bodů na osmé postupové místo a 590 bodů na sedmé postupové místo, ale i tito hráči budou na konci sezony ještě sbírat body, čímž se Berdychovi jeho úkol znatelně ztíží.

Jednou z možností je prosadit se na turnajích Masters, kde vítěz bere 1000 bodů, ale kupříkladu za semifinále je 360 bodů. Právě turnaje ATP World Tour 1000 jsou v této sezoně pro Berdycha nepříliš úspěšnou destinací. Dostal se sice do čtvrtfinále v Miami, ale na dalších podnicích bylo jeho maximem osmifinále.

Průběžné pořadí ATP Race (v žebříčku jsou vynecháni hráči, kteří předčasně ukončili sezonu)
1. Rafael Nadal (ESP) 9365
2. Roger Federer (SUI) 7505
3. Alexander Zverev (GER) 4220
4. Dominic Thiem (AUT) 3715
5. Grigor Dimitrov (BUL) 3105
6. Marin Čilič (CRO) 2995
7. Pablo Carreno Busta (ESP) 2595
8. Sam Querrey (USA) 2435
9. Kevin Anderson (RSA) 2335
10. David Goffin (BEL) 2285
11. Tomáš Berdych (CZE) 2005
12. Roberto Bautista Agut (ESP) 1915

Znatelnou výhodou pro Berdycha je fakt, že před ním jsou v žebříčku převážně hráči, kteří příliš zkušeností s bojem o Turnaj mistrů nemají. A jejich dobrá forma se s koncem sezony začíná mírně rozplývat. Jak Španěl Pablo Carreno-Busta, tak Američan Sam Querrey bojují o svou premiérovou účast v Londýně a tento týden vypadli na svých turnajích hned v prvních kolech.

Španěla drží na postupovém místě především úspěch na US Open, kde dokráčel až do semifinále, přičemž v předchozím průběhu sezony na betonových dvorcích se mu tolik nedařilo a potvrdilo se to i v Pekingu, kde schytal od Belgičana Darcise kanára. Američan Querrey pak v Tokiu nestačil na Francouze Gasqueta a jeho forma po čtvrtfinále na US Open šla rovněž spíše směrem dolů.

Berdych se navíc slušně rozehrál na pražském Laver Cupu. Zde se mu sice nepodařilo vyhrát ani jeden zápas, když nastoupil do jedné dvouhry a dvou čtyřher, ale ve všech svých představeních předváděl výkony, kterých nebyl po většinu sezony na turnajích schopen. Pokud si přenese svou formu z Laver Cupu i na okruh, mohl by s postupovými nadějemi do Londýna ještě pořádně zamávat.

Jak na tom fyzicky a herně je, napoví už úterní první kolo v Pekingu, kde se utká s talentovaným Jaredem Donaldsonem.