Nový Berdych? Svrčinův talent piluje v Prostějově Štěpánek s Navrátilem

- Jan Havlovic, Jakub Slunečko

Upadující mužský tenis v Česku? Ale kdeže! Našim hráčům do šestnácti let se po dlouhých dvaceti letech podařil ovládnout juniorský Davis Cupu a zdá se, že se blýská na lepší časy. Mezi největší talenty výběru Josefa Čiháka patří jednoznačně teprve čtrnáctiletý Dalibor Svrčina, který je ve svém ročníku světovou jedničkou. O mladý talent v Prostějově pečují daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil a kondiční trenér Radek Štěpánek.

Ženský tenis má před sebou v Česku zářnou budoucnost. Co však bude s mužským tenisem? Domácím kritikům přihrála do karet nepovedená baráž v Nizozemsku, po které se začala snášet na výběr Jaroslava Navrátila kritika ze všech stran. O několik dní později přispěchali s odpovědí mladí čeští tenisté do šestnácti let, kteří v maďarské Budapešti vyhráli juniorský Davis Cup a vyslali české veřejnosti jasnou zprávu. „Jsem tady a za pár let s námi rozhodně počítejte!“.

Český tenis takovou zpruhu nutně potřeboval. Stále se totiž čeká na to, kdo převezme v Davis Cupu pomyslné žezlo po Tomáši Berdychovi a Radku Štěpánkovi, kteří válčili za národní výběr dlouhá léta a vybojovali pro naši zemi hned dvě „salátové mísy“.

Hlavním strůjcem úspěchů mladých tenistů v Budapešti byl jednoznačně teprve čtrnáctiletý Dalibor Svrčina, který získal pro Čechy rozhodující bod v duelu s USA. Čechům se podobný úspěch podařil naposledy v roce 1997. „Je to jeden z největších úspěchů mé kariéry a myslím si, že mi to pomůže do dalších týmových soutěží,“ svěřil se mladý český tenista v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět. (více ZDE)

Úspěch českého tenisu v maďarské Budapešti navíc nebyl náhodný. Už dříve tento tým dokázal ovládnout týmovou soutěž na mistrovství Evropy. „Český tenis má v juniorských kategoriích silné jméno,“ ujišťuje Svrčina fanoušky, že o budoucnost českého tenisu by mělo být postaráno.

O úspěchy by se měl v příštích letech starat právě čtrnáctiletý Svrčina, jeden z největších talentů tuzemského tenisu. Ve svém ročníku je na žebříčku ITF světovou jedničkou. V letošním roce ovládl již dva turnaje a dvakrát padl až v samotném boji o trofej. Pro pěstování svého talentu má čtrnáctiletý tenista ideální podmínky. Trénuje totiž v národním tréninkovém centru v Prostějově, kde ho má na starosti Jaroslav Navrátil, kapitán českého davisucupového týmu.

O kondici nadějného tenisty pečuje zkušený trenér Radek Štěpánek. „Je hodně znát, co už má Radek za sebou. Hlavně mi říká, abych poctivě trénoval,“ přibližuje Svrčina spolupráci s profesionálním kondičním trenérem. Mladý český tenista často trénuje také v Ostravě, kde se o jeho sportovní růst stará Lukáš Malík.

Za své výkony byl v minulém roce oceněn také na vyhlášení Zlatého kanára, kde ovládl kategorii talent roku. Toto ocenění si vysloužil především svými výkony na ME hráčů do 14 let v Plzni, kde ovládl chlapeckou dvouhru. Ve svých čtrnácti letech má Svrčina dělové podání, jehož rychlost dosahuje až k 180 km/h! (více ZDE)

Našlápnuto má čtrnáctiletý talent skvěle. Je však otázkou, jak zvládne v následujících letech přechod z juniorského tenisu mezi dospělé. Vše má však svůj čas. Důležitou zprávou je, že český tenis má po letech opět velký talent, který si v Prostějově náležitě hýčká!