BTC Cup Brno 2017: Žovincová i Šumová prolétly do čtvrtfinále, postupují další tři Češky

- Jan Havlovic

Brněnský BTC Cup pokračoval ve čtvrtek zápasy druhého kola dvouhry a semifinálovými boji ve čtyřhře. Na brněnské antuce se českým tenistkám dařilo – do pátečního čtvrtfinále jich postoupilo hned pět. Skvělé výkony předvedly zejména Vendula Žovincová a Diana Šumová, které deklasovaly své soupeřky. Postupuje také Gabriela Pantůčková, aktuálně nejvýše nasazená česká tenistka na turnaji. Náš reportér je i dnes s kamerou opět přímo na místě činu.

Pantůčková postupuje přes Ševčíkovou do čtvrtfinále
Gabriela Pantůčková zvládla na brněnském BTC Cupu i svůj druhý zápas a postoupila do čtvrtfinále. Třetí nasazená hráčka opět neztratila ani set a mladou Lindu Ševčíkovou, startující na divokou kartu, porazila po setech 6:2, 6:3. Jednadvacetiletá tenistka dovolila své soupeřce jedinou brejkbolovou možnost, kterou navíc dokázala odvrátit. V boji o semifinále vyzve třetí nasazená Anetu Kladivovou.

Žovincová deklasovala Kotelešovou 
Až nečekaně hladce si zajistila postup do čtvrtfinále Vendula Žovincová! Sedmý nasazená hráčka brněnského BTC Cupu se ve čtvrtečním zápase střetla se Slovenkou Barbarou Kotelešovou a dle papírových předpokladů se mělo jednat o vyrovnaný zápas. Slovenské tenistce se však nedařilo skoro nic, a tak Žovincová postoupila za 56 minut po setech 6:0 a 6:1.  

 

Kladivová dovolila Janiové pouhé tři gemy
Ani Aneta Kladivová se při zápase druhého kola na kurtu příliš dlouho nezdržela. Teprve sedmnáctiletá tenistka vyzvala ve čtvrtečním duelu o devět let starší Maďarku Reku-Lucu Janiovou. Česká tenistka však na kurtu dominovala a po výhře 6:2, 6:1 si zajistila postup do čtvrtfinále, ve kterém narazí na Gabrielu Pantůčkovou, třetí nasazenou. 

Marková zvládla třísetovou bitvu s Vismanovou
Johana Marková se stala již čtvrtou českou tenistkou, která si zajistila postup do čtvrtfinále brněnského BTC Cupu. Nadějná osmnáctiletá tenistka zvládla ve čtvrtečním zápase třísetovou bitvu s lotyšskou kvalifikantkou Danielou Vismanovou a po výhře 6:4, 3:6 a 6:3 postoupila počtvrté v této sezoně do čtvrtfinále turnaje ITF. Markovou čeká v boji o semifinále Vendula Žovincová. 

Šumová ztratila jen dva gemy
Další českou tenistkou, která si na brněnském turnaji BTC Cup zajistila postup do čtvrtfinále, je Diana Šumová. Nasazená šestka předvedla v duelu druhého kola skvělý výkon a na kurtu strávila pouze 67 minut. Česká hráčka porazila Maďarku Bianku Bekefiovou po setech dvakrát 6:1 a postoupila do čtvrtfinále, ve kterém narazí na Slovenku Mihalíkovou.

Mendesová se loučí s turnajem dvěma kanáry
Pernilla Mendesová končí na brněnském BTC Cupu již ve druhém kole. Třiadvacetiletá tenistka nestačila ve čtvrtečním zápase na druhou nasazenou Ninu Potocnikovou ze Slovinska, od které schytala dva kanáry. Mendesová se snažila s favorizovanou soupeřkou držet krok v dlouhých výměnách, avšak v rozhodujících okamžicích Potocniková prokázala své kvality a zajistila si postup do čtvrtfinále.  

Kvalifikantka Křížová čtvrtou nasazenou nepřekvapila
Kateřina Křížová, která do hlavní soutěže postoupila z kvalifikace, přes druhé kolo neprošla. V prvním setu prohrávala už 0:3, i když měla několik brejkbolů. Ve druhé sadě opět utekl začátek setu a hlavně kvůli svému servisu pak nedokázala zápas zvrátit.   

Kladivová s Žovincovou postoupily do finále deblu
Aneta Kladivová s Vendulou Žovincovou postoupily ve čtyřhře už do finále, když si poradily s ruskou dvojicí Kulikovová, Orlovová 6:4 a 6:4. Zápas byl poměrně vyrovnaný, Češky ale dokázaly proti nepříjemným soupeřkám najít v každém setu jeden brejk a nakonec si aktivní hrou v důležitých momentech došly pro výhru.

2. kolo dvouhry
GABRIELA PANTŮČKOVÁ (463.) [3] – LINDA ŠEVČÍKOVÁ (-) [WC] 6:2, 6:3
Barbara Kotelešová (SVK, 764.) – VENDULA ŽOVINCOVÁ (682.) [7] 0:6, 1:6
Reka-Luca Jani (HUN, 943.) – ANETA KLADIVOVÁ (793.) 1:6, 2:6
Daniela VIsmanová (LAT, 1027.) [Q] – JOHANA MARKOVÁ (814.) 4:6, 6:3, 3:6
PERNILLA MENDESOVÁ (840.) – Nina Potocniková (SLO, 441.) [2] 0:6, 0:6
Iva Primarocová (CRO, 710.) [8] – Anna Pribylová (RUS, 994.) [Q] 6:3, 6:4
KATEŘINA KŘÍŽOVÁ (-) [Q] – Tereza Miháliková (SVK, 490.) [4] 4:6, 3:6
DIANA ŠUMOVÁ (681.) [6] – Bianka Bekefiová (HUN, 827.) 6:1, 6:1 

Semifinále čtyřhry
DOHNALOVÁ, KUBÁŇOVÁ – Jablonovská, Vajdová (obě SVK) – postup bez boje
13:15 Kulikovová, Orlovová (obě RUS) – KLADIVOVÁ, ŽOVINCOVÁ [1] 4:6, 4:6

BTC Cup Brno den po dni:

27.09.2017
BTC Cup Brno 2017: Nasazená jednička končí již v prvním kole, dál jdou Marková a Kladivová 

26.09.2017
BTC Cup Brno 2017: Odstartovaly hlavní soutěže, favoritky postupují 

25.09.2017
BTC Cup Brno 2017: Šebestová vyřadila kvalifikační jedničku, do hlavní soutěže prošly tři Češky

24.09.2017
BTC Cup Brno 2017: Kvalifikaci rozehraje 14 českých tenistek