Thiem bere titul ze Stuttgartu za nejšťastnější moment kariéry

- Jan Vojkůvka

Prožívá bezpochyb nejlepší sezonu své mladé kariéry. Budoucnost má zářivou stejně jako sbírku letošních titulů, kterou rozšířil také o první travnatý triumf. Dominic Thiem pokládá titul ze Stuttgartu za nejšťastnější moment své kariéry.

Dvaadvacetiletý rakouský tenista si v kalendářním roce 2016 připisuje na své konto jeden milník za druhým. Na světovém žebříčku se vyhoupl do elitní desítky, usadil se na sedmém místě, a ač k dalšímu posunu mu schází spousta bodů, vše může dohnat už za dva týdny během Wimbledonu.

V této sezoně se Thiem stal prvním hráčem, který získal turnajové tituly na všech třech površích. Tedy na tvrdém povrchu, antuce i na trávě, přičemž svůj travnatý triumf ze Stuttgartu staví ve své kariéře hodně vysoko. Na kontě má přitom už sedm titulů z okruhu ATP, z toho pět na své oblíbené antuce. Letos triumfoval kromě Stuttgartu ještě na hardu v Acapulcu a na antuce v Buenos Aires a Nice.

V Německu, kde pokračuje i tento týden na turnaji v Halle, odehrál čtyři náročné zápasy, které korunoval semifinálovou výhrou nad Federerem a finálovým vítězstvím nad domácím Kohlschreiberem. „Nejšťastnější moment,“ rozplýval se pro německý deník Bild.

„Je opravdu skvělé vyhrát čtyři těžké zápasy,“ řekl novinářům na turnaji v Halle. „A, samozřejmě, vítězství v semifinále proti Federerovi, které jsem si nepředstavoval ani v nejdivočejších snech, a pak velmi těžké finále, to bylo skvělé,“ podotkl.

Thiem má velmi nabitý program. Od konce dubna nevynechal jediný týden a jeho výsledky budí respekt. Finále v Mnichově, čtvrtfinále v Římě, titul v Nice, semifinále na Roland Garros a titul ve Stuttgartu. Za necelé dva měsíce odehrál už 24 zápasů a porážku pocítil jen čtyřikrát. Ve Stuttgartu navíc při cestě za titulem musel odehrát tři třísetové bitvy. Není divu, že uvažoval nad krátkou pauzou.

Ale člověk míní a život mění. Žádná pauza se nekoná, na odpočinek není čas a Thiem opět válí, tentokrát v Halle. „V určitou chvíli si vezmu týdenní přestávku, ale momentálně si cítím fyzicky dobře,“ upozornil Rakušan, kterého už za dva týdny čeká Wimbledon a příští týden účast v Nottinghamu plánovanou nemá.

Vycházející hvězda se tenisovými zápasy baví, ale zároveň přiznává, že Stuttgart byl v určitých věcech výjimečný. „Málokdy prožívám tolik zábavy při zápasech jako minulý týden,“ podotkl mladý tenista, který už brzy může klepat na pozice v elitní pětce a to zejména díky tomu, že na podzim příliš bodů neobhajuje.

Ještě předtím ho ale čeká Wimbledon a následně těžká obhajoba bodů z dalších antukových podniků. A poté? Kdo ví...