Praha byla fantastická. Hráči si ji užili, chválil dění v metropoli ředitel Laver Cupu Zacks

- Filip Lefenda

Jak v únoru slíbil, tak se také stalo. Praha má za sebou premiérový ročník velkolepé tenisové akce, která bavila nejen aktéry a přítomné návštěvníky, ale i diváky u televizních obrazovek napříč celým světem. Není tak divu, že ředitel Laver Cupu Steve Zacks slýchá ze všech stran slova chvály, on sám je pak mimo jiné pěje i na adresu pražské metropole, která se svého úkolu zhostila na výbornou.

Důležitost byla dle Zacksových slov kladena na spokojenost fanoušků, hráčů, sponzorů i televizních spolčeností. Byla v tomto ohledu mise splněna? „Říkají, že ano. I přesto se pokusíme, aby byl příští ročník ještě lepší. Stejně, jako jsme ten letošní přizpůsobili na míru Praze, uděláme to samé i pro Chicago,“ ubezpečil, že i druhý ročník Laver Cupu, jenž se uskuteční ve dnech 21. až 23. září v hale United Center pro 23 tisíc návštěvníků, nabídne velkolepou podívanou.

Zackse potěšilo i chování samotných aktérů. Šlo vidět, že tenisté berou Laver Cup vážně, zároveň si ho ale i dokázali skvěle užít. „Myslím, že to byla ta nejpřekvapivější věc vůbec. Věděli jsme, že jsou zde fantastičtí tenisté. Otázkou bylo, nakolik skvělý tým utvoří. Postarali se o spoustu legrace,“ pochvaloval si Zacks.

Ten na závěrečné tiskové konferenci vyzdvihl také českou metropoli. „Praha byla fantastická. Jedním z důvodů, proč jsme zvolili právě ji, byl ten, že jde o nádherné město. Fanoušci zde tenis milují a Česká sportovní pořádá v O2 areně výborné akce. Myslím, že se zdejší lidé svého úkolu zhostili opravdu výborně,“ pěl slova chvály ředitel turnaje konajícího se na počest Australana Roda Lavera.

„Dorazila spousta fanoušků. Fandili a vytvořili skvělou atmosféru. Hráči si ji užili,“ dodal s radostí ve tváři.

Unikátní akce, která proti sobě svedla týmy Evropy a světa, se hrála na netradičním, leč elegantním černém dvorci. „Chtěli jsme Laver Cup něčím odlišit a černý kurt byl jednou z věcí, jak toho docílit. Originální byly také digitální zdi či televizní grafika. Diváci byli nadšení,“ připomněl další novinky, na které nejsou tenisoví příznivci z běžných turnajů zvyklí.

To platilo také o doprovodném obsahu, který díky množství přítomných kamer často připomínal spíše film než sportovní přenos. „Je to jedna z inovací – nabídnout lidem trochu jiný pohled na tenis. Diváci viděli záběry ze šaten, měli pohled na hráče, kteří se rozcvičují, na týmy na lavičkách. Pokud to připomínalo film, asi to bylo uděláno opravdu dobře,“ usmíval se Zacks.

Diskutovaným byl také formát. V pátek se hrálo na jeden bod, v sobotu na dva, v závěrečný den pak dokonce na tři. „Jak už jsem několikrát zmínil, nad pravidly jsme si lámali hlavu dlouhou dobu. Chtěli jsme formát, který bude rychlý a zároveň napínavý od začátku až do konce, což letos vyšlo,“ připomněl, že v neděli málem došlo i na rozhodující čtyřhru.

O vítězích často rozhodoval supertiebreak na deset vítězných míčů, který se hrál místo klasického třetího setu. Může se tento zrychlený formát podle Zackse uplatnit i na turnajích ATP? „To není úplně otázka na mě. Zde to ale fungovalo opravdu výborně. Nabídli jsme fanouškům spoustu skvělého tenisu, který přinášel napětí až do konce. Doufám, že byli všichni nadšení,“ uzavřel povídání.