Upoutali jsme celý svět, těší Černoška. Jedná i o Turnaji mistryň

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PRAHY: Když Miroslav Černošek přivezl do Prahy zápasy NHL, zdálo se, že laťka se bude zvedat těžko. Ale přeci jen se povedlo. Černoškova agentura Česká sportovní byla lokálním promotérem tenisového Laver Cupu, který uchvátil celý sportovní svět. „Diváci byli nadšení, chování tenisových hvězd úžasné, tahle akce má dobrou budoucnost,“ řekl Černošek spokojeně.

Před rokem to celé vypadalo jako nejasná vize, o které mnozí pochybovali. A zároveň obrovská výzva pro Miroslava Černoška i jeho tým, který už připravil úspěšné zápasy Davis Cupu nebo Fed Cupu.

Tahle světová premiéra ale byla docela jiný level a nakonec dopadla velkým úspěchem. „Od českých premiér jsme postoupili ke světové premiéře, která upoutala českou i světovou sportovní veřejnost,“ říkal Černošek.

A naznačil, že Praha by se mohla dočkat i prestižního Turnaje mistryň, který se příští rok bude naposledy hrát v Singapuru.

Jaké pro vás bylo podílet se na prvním ročníku Laver Cupu?
V O2 areně jsme měli třetí velkou premiéru. V roce 2008 basketbalové Final Four, potom zahájení hokejové NHL. Teď jsme postoupili ke světové premiéře, která upoutala českou i světovou sportovní veřejnost. Diváci jsou nadšení. Udělalo se spousta pro to, aby akce měla dobrou budoucnost. Chování tenisových hvězd bylo úžasné a chytlo mě za srdce.

Co bylo pro vás jiné?
Neměli jsme pod sebou vstupenky a neveleli jsme všemu jako při Davis Cupu nebo Fed Cupu. Proto byl pro nás poslední týden ďábelský. Odvedli jsme ale dobrou práci a podpořila nás O2 arena. Když můžete být u světové premiéry, tak si nevybíráte.

Zapůsobila krásná a bezpečná Praha?
Genius loci Prahy je nevídaný. Tohle město je velice významné a má v sobě něco, co sem hráče a hráčky přitahuje. Ať už jde o hokej, basketbal nebo tenis.

Přišli se na Laver Cup podívat i nějací významní hosti?
V pátek jsem pozval Jardu Jágra, včera jsem tu měl pana profesora Pavla Koláře. Potom opakovaně volal Karel Gott, který se omluvil kvůli nemoci. Ale potvrdil mi, že určitě přijde fandit fedcupovému týmu proti Švýcarkám.

Jak těžké bylo pro Českou sportovní zvládnout Laver Cup finančně?
Vysoce výdělečné akce už jsme tady měli. Ale odměna pro hráče nebyla úplně v naší kompetenci. Můžu říct jen to, že ve světě tenisu se pohybuju 25 let a hodnota hráčů je neudržitelná. Na klasické vystoupení takových hráčů tato země a Praha prostě nemá. Z toho pohledu můžeme být rádi, že jsme tu měli Laver Cup.

Už dříve jste oznámil, že se zajímáte o Turnaj mistryň. Jak je reálné, že v roce 2019 tenhle turnaj uvidíme v Praze?
Vedeme velice konkrétní diskuzi. Při US Open jsme se bavili s prezidentkou a výkonným ředitelem WTA. Tak obrovská akce je nesmírně finančně náročná a proto je to taky otázka vládní pomoci a podpory Prahy. Navíc se po nás chce dlouhodobá smlouva minimálně na pět let. Teď se blíží volby, proto musíme počkat, jak dopadnou.