Zářivá budoucnost! Češi suverénně vyhráli juniorský Davis Cup

- Jakub Slunečko

Obrovského úspěchu dosáhli čeští tenisté do 16 let. V maďarské Budapešti náš tým vyhrál prestižní juniorský Davis Cup, což se Čechům podařilo naposledy v roce 1997. „Jsme rádi, že jsme to zvládli docela s přehledem a neprohráli jsme ani jeden zápas,“ řekl Tenisovému svět Dalibor Svrčina, který pro Čechy získal ve finále rozhodující bod.

Způsob, jakým český tým k titulu na antuce v deštivé Budapešti došel, vyzdvihuje význam celého úspěchu. Češi snadno prošli kvalifikací, potom neprohráli ani jeden zápas a soupeřům v pěti utkáních nechali jenom tři sety.

Tým ve složení Jonáš Forejtek, Dalibor Svrčina a Andrew Paulson si v semifinále přesvědčivě poradil s Chorvatskem a ve finále pak nedal šanci mladým Američanům. Jonáš Forejtek nejprve zdolal William Granta 6:4 a 7:5, následně si Dalibor Svrčina suverénně poradil s Govindem Nandou 6:2 a 6:2.

„Byl jsem rád, že Jonáš vyhrál první zápas, takže jsem mohl hrát v klidu. Pak už to bylo docela v pohodě a hrál jsem dobře. Jsme hrozně rádi, je to obrovský úspěch,“ říkal po triumfu Svrčina v rozhovoru pro Tenisový svět.

Význam úspěchu vyzdvihuje i šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka: „Celý okamžik je umocněný tím, že před týdnem určitá skupina lidí kritizovala náš tenis, v jaké krizi se nachází,“ připomněl diskuze o českém mužském tenise po sestupu z elitní skupiny Davis Cupu. „Tohle je nejdůraznější odpověď,“ dodal Kaderka.

Triumf na juniorském Davis Cupu taktéž znamená, že Češi se stali absolutní mistry světa do 16 let. Poprvé od roku 1997. „Potvrzuje se, že práce investovaná do děvčat i chlapců se vrací,“ řekl Kaderka. „Tušili jsme, že tým je silný. Vždyť Dalibor Svrčina je ve čtrnácti letech světová jednička světového ročníku,“ připomněl.

Kaderka zároveň zdůraznil zásluhy kapitána české juniorského týmu Josefa Čiháka, který už před tím naučil hrát tenis třeba Barboru Strýcovou. Sám Čihák po úspěchu tým chválil: „Kluci jsou chytří, pracují tvrdě, milují tenis a užívají si ho,“ řekl oficiálnímu webu ITF. „A samozřejmě mají i dobrého trenéra,“ dodal se smíchem.

Juniorský Davis Cup se těší velké prestiži. V minulosti v soutěži zápolili třeba Roger Federer nebo Rafael Nadal. Pro Česko takový úspěch přichází ve chvíli, kdy země nové talenty potřebuje jako sůl. „Teď musí kluci přejít roky dospívání. Začnou je zajímat i jiné věci, ale musí vytrvat a ještě toho spoustu obětovat. Pak se může jejich sen splnit,“ doufal Kaderka směrem do budoucna.